VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 578. ISW: Iarna nu va încetini contraofensiva Ucrainei

Update: Apropierea iernii nu va opri neapărat înaintarea trupelor ucrainene în contraofensiva lor, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea sa din 23 septembrie.

 „Deşi condiţiile meteorologice de sezon pot încetini mişcările terestre şi pot complica logistica, acestea nu vor opri definitiv operaţiunile ucrainene de contraofensivă”, scrie ISW.

Organizaţia americană îşi bazează concluziile pe un interviu acordat la 23 septembrie pentru CNN de generalul Oleksandr Tarnavski, care comandă trupele ucrainene în regiunile Zaporijie şi Doneţk. El a declarat că iarna nu va perturba prea mult contraofensiva, întrucât forţele ucrainene avansează pe jos şi nu cu vehicule.

Generalul a reiterat că se aşteaptă la un avans major al Ucrainei odată ce forţele sale vor ajunge la Tokmak.

Potrivit ISW, condiţiile meteorologice nu vor fi un factor decisiv în succesul contraofensivei. „Mai degrabă, punctul culminant al contraofensivei ucrainene va depinde de echilibrul dintre forţele ruseşti şi ucrainene, precum şi de ajutorul occidental acordat Ucrainei”, consideră ISW, citat de news.ro.

ISW mai arată că trupele ucrainene continuă să avanseze în vestul regiunii Zaporojie, luptele având loc la periferia satului Novoprokopivka, la 1,5 kilometri sud de Robotîne, sat care a fost recucerit de trupele ucrainene.

Update: Șeful instalat de Rusia la conducerea regiunii ucrainene ocupate Donețk a impus starea de asediu, arată un decret publicat duminică.

Potrivit documentului, Denis Pușilin a interzis prezența civililor pe străzi și în locurile publice de la ora 23.00 până la ora 4.00 în zilele de luni-vineri.

Decretul interzice și adunările, mitingurile și demonstrațiile, precum și alte evenimente de masă în părțile controlate de Rusia din regiunea Donețk, cu excepția cazului în care acestea au fost permise de Comandamentul Operațional pentru Răspunsul Militar la Amenințări în Republica Populară Donețk, potrivit hotnews.ro.

Decretul semnat de Pușilin la 18 septembrie introduce „cenzura militară a corespondenței poștale și a mesajelor transmise prin sistemele de telecomunicații, precum și controlul conversațiilor telefonice”.

Update: Serghei Lavrov a vorbit, ieri, după participarea la reuniunea anuală a liderilor mondiali de la sediul ONU din New York, unde Ucraina şi aliaţii săi occidentali au încercat să obţină sprijin pentru Kiev în războiul împotriva Rusiei, informează Reuters.

„Este complet irealizabil”, a declarat Lavrov despre proiectul de pace în 10 puncte promovat de Kiev. „Nu este posibil să fie pus în aplicare. Nu este realist şi toată lumea înţelege acest lucru, dar, în acelaşi timp, ei spun că aceasta este singura bază pentru negocieri”.

El a spus că războiul va fi rezolvat pe câmpul de luptă dacă Kievul şi Occidentul îşi vor menţine această poziţie, scrie antena3.ro.

Lavrov a adăugat că Moscova a părăsit iniţiativa privind cerealele prin Marea Neagră deoarece promisiunile făcute Rusiei, inclusiv privind eliminarea sancţiunilor asupra unei bănci ruseşti şi reconectarea acesteia la sistemul global SWIFT, nu au fost îndeplinite.

El a declarat că ultimele propuneri ale ONU de a relansa acel coridor de export pentru produsele agricole ucrainene sunt „pur şi simplu nerealiste”.

Update: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut sâmbătă după-amiază o escală scurtă în Polonia pentru a mulţumi şi decora doi voluntari polonezi, într-un moment în care relaţiile dintre Kiev şi Varşovia sunt foarte tensionate.

La întoarcerea sa din Statele Unite şi Canada, Zelenski s-a oprit în oraşul Lublin, în estul Poloniei, dar, potrivit presei poloneze, nu s-a întâlnit cu niciun oficial polonez.

„În drumul meu spre Ucraina, am avut onoarea de a marca la Lublin eforturile cetăţenilor polonezi şi ale voluntarilor”, a anunţat Zelenski pe contul său de Twitter, scrie AFP.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că, deși Moscova nu respinge eforturile ONU de a revigora acordul privind cerealele de pe Marea Neagră, ultima propunere în acest sens este nerealistă.

Într-o scrisoare adresată lui Lavrov luna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a prezentat patru măsuri pe care ONU le-ar putea lua imediat dacă Rusia ar fi de acord cu reluarea acordului privind cerealele din Marea Neagră.

„I-am explicat secretarului general de ce propunerile sale nu vor funcționa. Noi nu le respingem. Pur și simplu nu sunt realiste. Ele nu pot fi puse în aplicare”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă la Națiunile Unite, după discursul său în cadrul Adunării Generale, potrivit Reuters.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.