VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 530: Ministrul român de Externe: Situația de securitate la Marea Neagră e „destul de gravă”

Update: România lucrează în prezent pentru a găsi mai multe modalităţi de a ajuta la transportul cerealelor ucrainene, a declarat luni într-un interviu pentru Politico ministrul de externe Luminiţa Odobescu, care a descris situaţia de securitate din regiunea Mării Negre ca fiind „destul de gravă”.

Mai mult de jumătate din exporturile ucrainene care folosesc coridoarele de solidaritate ale UE – culoare create pentru a facilita tranzitul rutier, feroviar şi pe căi navigabile interioare – au trecut prin România. Comisia Europeană a estimat că peste 65% din produsele exportate prin intermediul coridoarelor de solidaritate în luna iunie au fost transportate de-a lungul coridorului Dunării, scrie Politico.

Luna trecută, Rusia s-a retras din Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră, alimentând temerile în legătură cu viitorul exporturilor de cereale ale Ucrainei şi impactul asupra securităţii alimentare globale. În ultimele săptămâni, forţele Kremlinului au atacat în mod repetat infrastructura ucraineană de depozitare a cerealelor, inclusiv pe Dunăre – în apropierea teritoriului românesc -, ceea ce a sporit şi mai mult îngrijorarea cu privire la modul în care Ucraina îşi poate trimite produsele pe pieţele mondiale.

Într-un interviu pentru Politico, ministrul român de externe Luminiţa-Teodora Odobescu a calificat mişcările Rusiei drept „cu adevărat cinice”. Moscova „împiedică în mod serios exporturile de cereale ucrainene, care sunt o salvare pentru persoanele vulnerabile din multe ţări importatoare”, ceea ce „exacerbează realmente criza alimentară globală”, a spus ea, potrivit hotnews.ro.

Odobescu a subliniat că Bucureştiul face eforturi în ultimele luni pentru a intensifica tranzitul cerealelor ucrainene prin România, inclusiv prin extinderea capacităţii porturilor şi a punctelor de trecere a frontierei. „Este nevoie de timp pentru a vedea rezultatele”, a spus Odobescu despre eforturile guvernului român de a sprijini tranzitul alternativ al cerealelor, eforturi întreprinse cu sprijinul Comisiei Europene.

România se coordonează, de asemenea, cu Ucraina „pentru a vedea cum putem face mai mult”, a adăugat Odobescu. În această săptămână sunt aşteptate noi discuţii între Bucureşti şi Kiev pe această temă, notează Politico.

Dar, în timp ce ţările europene acordă asistenţă pentru tranzit, o serie de state UE din Europa Centrală şi de Est şi-au exprimat, totodată, îngrijorarea cu privire la dumpingul cerealelor ucrainene pe pieţele lor interne. În iunie, Comisia Europeană a prelungit interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene în România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia cel puţin până la 15 septembrie.

Întrebată dacă aceste ţări vor face presiuni pentru ca restricţiile să continue, ministrul român a declarat: „Trebuie să găsim echilibrul potrivit”. Este necesar „să continuăm să sprijinim Ucraina pentru a-i ajuta să îşi transporte cerealele”, a spus ea. Dar este necesar, de asemenea, „să găsim soluţii pentru a ajuta financiar fermierii din regiunile care sunt afectate”, a adăugat Luminiţa Odobescu.

Update: Serhiy Lysak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a anunțat că un bărbat de 36 de ani a murit și un alt bărbat de 68 de ani a fost rănit în urma atacurilor rusești de la Nikopol.

Potrivit lui Lysak, „agresorul a terorizat Nikopol încă de dimineață. Acesta bombardează orașul cu artilerie grea”.

Pe lângă victime, el a raportat că „ mai multe case, clădiri agricole și mașini au fost avariate. Există de asemenea avarii la conductele de gaz și la liniile electrice”.

Update: Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan s-ar putea întâlni la finele lunii august la Ankara. Turcia își propune să convingă Rusia să revină la acordul privind cerealele din Marea Neagră, recent abandonat de Kremlin, transmite POLITICO.

Cabinetul lui Erdoğan se reunește luni pentru a discuta despre „posibila vizită a președintelui rus Vladimir Putin în Turcia la sfârșitul acestei luni”, a relatat cotidianul pro-guvernamental Hürriyet. Săptămâna trecută, președintele Turciei spunea că „nu există încă o dată precisă, dar ministrul meu de Externe şi şeful serviciului de informaţii poartă discuţii în acest sens”. Mai multe detalii aici.

Update: Rusia și Ucraina au efectuat luni cel mai recent dintr-o serie de schimburi de prizonieri, 22 de soldați ucraineni întorcându-se acasă, a anunțat Andrii Yermak.

Șeful biroului președintelui Zelenski a declarat că printre militarii eliberați sunt doi ofițeri, sergenți și soldați care au luptat în diferite părți ale frontului. Unii dintre ei au fost răniți.

„Aceștia au luat parte la lupte în diferite zone, iar printre cei eliberați se află și răniți. Cel mai în vârstă dintre soldații noștri are 54 de ani, iar cel mai tânăr are 23 de ani. Toți soldații eliberați vor fi supuși reabilitării fizice și psihologice, vor fi reintegrați și vor primi tratamentul necesar cu sprijinul medicilor specialiști”, a anunțat Andrii Yermak.

Update: Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) susține că a dejucat un complot pus la cale pentru asasinarea președintelui ucrainean Volodomir Zelenski. 

Presupusul suspect pregătea un atac aerian rusesc în regiunea Nikolaev în timpul vizitei președintelui Zelenski de la finalul lunii iulie. Detalii AICI.

Update: Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 540 de soldați, 7 tancuri, 8 alte blindate, 12 piese de artilerie, 4 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 10 diferite vehicule și 1 echipament special.

Update: Ministerul ucrainean al apărării a postat un clip care arată cum Brigada 45 a descoperit din dronă două tunuri autopropulsate Gvozdika și un tun D-30 ale armatei ruse și le-a anihilat cu lansări de rachete.

Update: Serhiy Slabenko, fost membru al Radei Supreme, a fost ucis în luptă pe frontul din Zaporojie, informează ukrinform.

Slabenko a fost membru al parlamentului ucrainean din 2002 până în 2006. În timpul mandatului său, el a prezidat subcomitetul pentru tribunale, procuratură și reformă judiciară al Comitetului pentru politică juridică.

Din 2006 până în 2009 a fost vicepreședinte al camerei de atestare a Comitetului de disciplină și calificare a avocaților din Volinia, iar din 2015 până în 2020 a fost deputat al consiliului aceleiași regiuni.

Slabenko a fost ucis în acțiune în sectorul Zaporojie, pe 4 august. El ar fi împlinit 58 de ani peste 20 de zile.

Fostul deputat își lasă în urmă soția, o fiică și un fiu.

Update: Autoritățile ucrainene au decis să curețe Ucraina de simbolurile sovietice. Ciocanul şi secera de pe monumentul uriaş al Patriei Mamei din Kiev a fost înlocuit cu stema națională.

Duminică dimineaţă, tridentul ucrainean a fost ataşat de scutul de 13 pe 8 metri pe care figura feminină din oţel inoxidabil îl ţine în mână.

Lucrările ar urma să fie finalizate până pe 24 august, când Ucraina sărbătoreşte 32 de ani de independenţă.

Armata Ucraineană confirmă că a lovit două poduri rutiere importante ce leagă Crimeea de teritoriile ucrainene ocupate de ruși, informează CNN.

Forțele ucrainene au afirmat că, într-adevăr, „rachetele au lovit două căi de comunicare cheie pentru Rusia”. Inițial, Armata Ucraineană nu comentase acuzațiile Rusiei cu privire la acest atac.

Podul rutier Chonhar, care leagă Ucraina continentală de Crimeea, a fost avariat duminică de un atac cu rachetă al ucrainenilor, a anunţat conducătorul numit de Moscova în Crimeea, Serghei Aksyonov. De asemenea, un pod de mici dimensiuni, care leagă coasta de est a Crimeei de orașul ucrainean Henicesk, din regiunea Herson, se numără printre țintele bombardamentelor. 

Guvernatorul regional interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo, desemnat de Rusia, susține că atacurile asupra podurilor a fost comis cu o rachetă anglo-franceză Storm Shadow.

„În total au fost raportate trei sau patru lovituri. Distrugerile provocate de atacuri nu sunt clare”, a declarat acesta, precizând că „podul a fost închis pentru reparaţii”.

Cel puțin o persoană care se afla pe pod la momentul bombardamentului a fost rănită, iar un gazoduct care trece paralel cu podul a fost, de asemenea, avariat, mai pretinde Vladimir Saldo.

Aceste poduri sunt 2 rute terestre importante din cele 4 care leagă regiunea Herson și Peninsula Crimeea.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.