VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 528: Ucraina anunță cel mai recent avertisment pentru porturile ruse de la Marea Neagră

UPDATE: Șase porturi rusești de la Marea Neagră se află într-o „zonă cu risc de război”, avertizează agenția ucraineană pentru navigație și servicii hidrografice, relatează hotnews.ro.

Agenția a precizat, într-o declarație pe site-ul său, că avertismentul se aplică porturilor Anapa, Novorossiisk, Gelendjik, Tuapse, Soci și Taman.

O bază navală de lângă portul Novorossiisk, cel mai mare din sudul Rusiei, a fost atacată cu drone navale vineri. O navă de război a fost avariată de un vehicul fără pilot care a explodat la impact.

Ministerul britanic al Apărării a precizat în evaluarea de sâmbătă dimineață că acest atac este o „lovitură semnificativă” pentru Flota Moscovei din Marea Neagră.

Sâmbătă, un alt atac a avut loc în strâmtoare Kerci, unde un petrolier rusesc care alimentează trupele care luptă în Ucraina, a fost lovit de o dronă maritimă kamikaze.

UPDATE: Ucraina a atacat din nou o navă rusească, după un scenariu similar celui de vineri, când a fost avariată o navă de debarcare din flota Rusiei. O dronă navală a fost folosită pentru a lovi un petrolier în strâmtoarea Kerci. 

Petrolierul a fost avariat în urma atacului, iar două remorchere se aflau la faţa locului pentru a-i acorda asistenţă, a anunţat Tass, citată de ziua.md. Atacul semnalat a întrerupt pentru scurt timp traficul pe podul Kerci. Nu s-a scurs combustibil de pe navă, care avea 11 persoane la bord, a mai precizat sursa citată. 

Ucraina nu a făcut nicio declaraţie oficială cu privire la acest incident. The Moscow Times a identificat nava ca fiind petrolierul chimic SIG, care se află sub incidenţa sancţiunilor americane pentru că a furnizat combustibil pentru avioane forţelor ruseşti din Siria care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad. 

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat că mai mulţi membri ai echipajului navei au fost răniţi de cioburi de sticlă în timpul atacului. 

Traficul pe podul Kerci a fost întrerupt timp de aproximativ trei ore şi a fost reluat sâmbătă dimineaţa. Podul, finalizat de Rusia în 2018, la patru ani după ce Moscova a anexat peninsula de la Ucraina, a fost supus la două atacuri majore în timpul invaziei ruseşti în Ucraina, care durează de 17 luni, cel mai recent având loc luna trecută.  

O importantă navă rusească de desant a fost grav avariată în urma unui atac ucrainean cu drone maritime. Loviturile au fost efectuate asupra navei de debarcare ”Olengorski Gorniak” (trad. Minerul din Olengorsk), care aparține bazelor maritime din Murmansk, Rusia. Atacul a fost efectuat în apele portului Novorosiisk, aflat la cel mult 100 de kilometri de strâmtoarea Kerci.

Traficul pe podul strategic ce face legătura dintre Rusia continentală și peninsula Crimeea a fost oprit temporar.

Distrugerile navei rusești de debarcare după atacul dronelor maritime au fost o lovitură gravă pentru flota Mării Negre a Federației Ruse, scrie presa ucraineană. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Britanic al Apărării

”În același timp, mai multe fotografii demonstrează faptul că au fost avariate mai multe compartimente, iar eforturile echipajului de a elimina avariile au fost ineficiente. Nava inamică a fost aproape sigur grav avariată, a remarcat serviciile de informații britanice”, scrie unian. Net, cu referite la Ministerul Britanic al Apărării.

Între timp, pe fronturile terestre, o bătălie extrem de aprigă are loc în orașul Bahmut, în estul Ucrainei, îndelung contestat, a declarat ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, în timp ce forțele ucrainene avansează „încet, dar cu încredere” la sud de oraș, asigurându-și în același timp controlul asupra pozițiilor de la nord de acesta.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.