VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 526: România va autoriza accesul a 30 de nave din porturile ucrainene până vineri

Update: România a autorizat în mai și iunie aproape 500 de nave pe lună Autoritățile românie au declarat că în două zile vor permite trecerea unui număr de aproape 30 de nave care așteaptă să ajungă în România din porturile ucrainene de la Dunăre.

Chiar dacă Dunărea cât și gurile de vărsare sunt aglomerate cu transporturi care încearcă să ajungă și să iasă din porturile ucrainene, schimburile comerciale continuă în ciuda atacurilor rusești, transmite Reuters.

Traficul pe Dunăre este ultima rută prin care Ucraina poată să îşi exporte cerealele pe calea apelor, după ce Rusia a introdus luna trecută o blocadă de facto asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Înainte ca Rusia să se retragă din acordul privind coridorul din Marea Neagră, porturile de la Dunăre erau responsabile pentru aproximativ un sfert din exporturile de cereale ale Ucrainei. Cerealele sunt încărcate pe barje care ulterior trec prin apele teritoriale ale României până în Portul Constanţa.

Datele arată că atât Dunărea cât şi gurile de vărsare ale fluviului sunt aglomerate cu nave care încearcă să ajungă şi să iasă din porturile ucrainene.

„Încercăm să gestionăm aceste aglomerări cât mai bine putem pentru a decongestiona navigaţia pe Dunăre”, a spus Florin Uzumtoma, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, potrivit digi24.ro.

Update: Polonia va desfășura mai multe trupe la granița cu Belarus după ce a acuzat Minskul că i-a încălcat spațiul aerian, sporind tensiunile dintre membrul NATO și un aliat-cheie al Kremlinului într-un peisaj de securitate din ce în ce mai volatil în Europa. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Grupul Wagner încearcă să destabilizeze flancul estic al NATO, potrivit Sky News.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Grupul Wagner s-a mutat pe flancul estic al NATO pentru a-l destabiliza. Un număr nespecificat de luptători Wagner au început să se antreneze cu armata națională din Belarus, ceea ce a determinat Polonia să înceapă să deplaseze peste 1.000 de soldați mai aproape de graniță, transmite CNN

Mai multe detalii aici.

Update: Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 620 de soldați, 7 tancuri, 21 de blindate de luptă ale infanteriei, 26 de piese de artilerie, 4 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene și 3 echipamente speciale.

Update: Cel puțin 10.749 de civili au fost ucişi şi alţi 15.599 au fost răniţi în Ucraina de când Rusia a invadat ţara în februarie anul trecut, potrivit autorităţilor ucrainene citate de CNN.

Bilanţul victimelor include 499 de copii, a declarat Iurii Belousov, şeful Departamentului pentru crime de război din cadrul Procuraturii Generale din Ucraina, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina.

Odată ce teritoriile ocupate ale Ucrainei vor fi eliberate, este de aşteptat ca bilanțul celor ucişi să „crească de multe ori”, a spus el.

„Cred că vor fi zeci de mii de morţi numai în Mariupol”, a adăugat Belousov.

Cifrele Procuraturii Generale ucrainene sunt similare cu cele ale unor organizaţii internaţionale precum ONU, a afirmat el. La 7 iulie, ONU a anunţat că a confirmat moartea a „peste 9.000 de civili, inclusiv peste 500 de copii”, dar se aşteaptă ca numărul real să fie mai mare, scrie hotnews.ro.

Update: Forţele ruseşti nu au făcut niciun progres de-a lungul liniilor de front, dar au o apărare fortificată în zonele puternic minate pe care le controlează, îngreunând astfel deplasarea trupelor ucrainene spre est şi sud, au declarat miercuri oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele ruse au „încercat destul de insistent să oprească înaintarea (trupelor ucrainene) în sectorul Bahmut, dar fără succes”. Forţele ruseşti, a scris ea pe Telegram, s-au întărit cu rezerve şi echipamentele în trei zone, mai la nord, unde au fost de asemenea raportate lupte grele în ultimele săptămâni.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că forţele ruseşti au avut suficient timp în lunile de ocupaţie pentru a-şi pregăti apărarea şi a amplasa mine pe suprafeţe extinse.

„Inamicul s-a pregătit foarte temeinic pentru aceste evenimente”, a declarat el la televiziunea naţională. „Numărul de mine de pe teritoriul pe care trupele noastre l-au recucerit este de-a dreptul nebunesc. În medie, există trei, patru, cinci mine pe metru pătrat”, a afirmat Danilov.

El a reluat declaraţiile preşedintelui Volodimir Zeleski potrivit căruia progresele, deşi mai lente decât se spera, nu pot fi grăbite, deoarece sunt în joc vieţi omeneşti.

„Nimeni nu poate stabili termene limită pentru noi, cu excepţia noastră… nu există un calendar fix”, a spus Danilov. „Nu am folosit niciodată termenul de contraofensivă. Există operaţiuni militare şi acestea sunt complexe, dificile şi depind de mulţi factori”, a atras atenţia oficialul ucrainean.

Update: Zelenski evocă un posibil „summit de pace” anul acesta. Preşedintele ucrainean a declarat miercuri că speră ca în toamna acestui an să poată fi organizat un „summit de pace” care să pună capăt războiului pornit de Rusia contra ţării sale şi a estimat că discuţiile care se vor desfăşura săptămâna aceasta în Arabia Saudită sunt un pas în această direcţie, transmite Reuters.

„Lucrăm pentru a face să se întâmple anul acesta”, a spus Zelenski în faţa diplomaţilor ucraineni, referindu-se la un summit care să aducă pacea.

„Toamna este foarte aproape, dar încă mai este timp pentru a pregăti summitul şi pentru a implica majoritatea ţărilor lumii”, a adăugat preşedintele ucrainean, care încearcă în prezent împreună cu aliaţii săi să construiască un sprijin internaţional cât mai larg pentru un „summit de pace” care să plece de la formula de pace dorită de Kiev.

El a menţionat că aproximativ 40 de ţări vor fi reprezentate la discuţiile confidenţiale care vor fi găzduite sâmbătă şi duminică de Arabia Saudită la Jeddah şi care vor aborda planul de pace propus de Zelenski, plan care cere retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional, inclusiv cu peninsula Crimeea.

Printre statele care vor fi reprezentate la discuţiile din Arabia Saudită se numără SUA, ţări europene, Egipt, Turcia, dar şi Brazilia şi India, apropiate de Rusia în grupul BRICS. Însă Rusia nu a fost invitată, iar aceasta vede în reuniunea de la Jeddah mai degrabă o încercare de a promova punctele de vedere ale Ucrainei şi de a ralia faţă de acestea alte state.

Totuşi, surse diplomatice citate de agenţia DPA afirmă că gazda reuniunii, Arabia Saudită, depune eforturi pentru identificarea unui compromis acceptabil de ambele părţi, în speranţa că „un summit global de pace” va putea fi organizat mai târziu anul acesta pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Însă oficiali ucraineni şi occidentali au declarat că „summitul de pace” evocat de Zelenski nu va implica Rusia, deşi aceasta este parte în conflict, aşadar în această formulă nu ar fi vorba despre negocieri de pace propriu-zise între Moscova şi Kiev.

Update: Șase drone ucrainene au fost doborâte în cursul nopții în regiunea Kaluga, la sud-vest de Moscova, a anunțat joi Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă TASS.

„În această seară, pe teritoriul regiunii Kaluga, o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu vehicule aeriene fără pilot a fost zădărnicită. Șase UAV-uri au fost distruse de sistemele de apărare aeriană”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Nu au fost raportate victime sau pagube, a adăugat acesta.

Ucraina nu a comentat încă presupusul atac.

Update: Trei civili şi patru lucrători ai serviciilor de urgenţă au fost răniţi într-un atac rusesc asupra unei biserici din centrul orașului Herson, informează guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.

„Dimineața, armata rusă a bombardat o biserică din centrul orașului Herson. Trei pasageri ai unui troleibuz care circula pe lângă catedrală în momentul atacului rusesc au fost răniți. A fost solicitată ambulanța. O femeie de 39 de ani și un bărbat de 53 de ani primesc asistență medicală și sunt examinați. Un bunic în vârstă de 74 de ani a suferit răni grave la piept și o leziune cerebrală închisă, medicii luptă pentru viața lui”, a scris Oleksandr Prokudin pe canalul de Telegram.

Șeful biroului prezidențial ucrainean Andrei Ermak a spus că rușii au bombardat Hersonul cu artilerie: „Au lovit în direcția transportului public, care ducea oamenii la muncă”.

Un nou atac cu drone iraniene „Shahed” asupra Kievului. Sirenele au răsunat în capitala ucraineană aproximativ 3 ore. Apărarea aeriană ucraineană a doborât în cursul nopții circa 15 drone care se îndreptau spre Kiev, a anunțat șeful administrației militare din capitală, Serghei Popko.

Potrivit informațiilor disponibile la acest moment, în capitala ucraineană nu au fost înregistrate victime sau distrugeri, a precizat Popko pe canalul de Telegram.

Potrivit autorităților militare de la Kiev, acesta a fost al 820-lea atac asupra Kievului de la începutul invaziei pe scară largă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.