VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Are legătură cu alegerile din toamnă? În perioada 28 august – 10 octombrie va avea loc recensământul de probă al populației și locuințelor

În perioada 28 august – 10 octombrie 2023 va avea loc Recensământul de probă al populației și locuințelor. Despre aceasta anunță Biroul Național de Statistică.

Potrivit BNS, recensământul de probă este o etapă de pregătire a Recensământului populației și locuințelor planificat pentru anul 2024.

Recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la 10 ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale. Recensământul de probă se va desfășura în sectoare de recenzare selectate în 11 localități din țară”, precizează BNS.

Totodată, BNS explică de ce este necesar Recensământul de probă:

Un recensământ de probă reprezintă o etapă obligatorie de pregătire a unui recensământ având scopul de a testa chestionarele de recensământ, instrumentele de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării. Recensământul de probă, de asemenea, ajută la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate.

Momentul de referință a recensământului de probă va fi data de 28.08.2023, ora 00:00; datele colectate trebuie să reflecte caracteristicile la momentul respectiv de timp.

La recensământul de probă participă toți locuitorii din localitățile selectate?

La recensământul de probă participă doar locuitorii din sectoarele de recensământ selectate în localitățile în care se va desfășura recensământul de probă.

Obiect al recenzării sunt:

persoanele
cu reședință obișnuită în Republica Moldova la data de referință a recensământului de probă;
cu domiciliul în Republica Moldova aflate peste hotare pe un termen de până la 12 luni la muncă, la studii și în alte scopuri;
clădirile
de locuit (ocupate sau neocupate);
cu altă destinație decât cea de locuit, dacă există cel puțin o locuință în acestea;
locuințele situate în orice clădire, indiferent dacă sunt locuite sau nu la data de referință a recensământului de probă.
Cum va avea loc recenzarea?

Pentru realizarea Recensământului de probă, în special colectarea datelor în teren, BNS va angaja personal temporar de recensământ, care va include:

121 recenzori
22 supervizori.
Recenzorul, persoana angajată de Biroul Național de Statistică (BNS) și instruită pentru efectuarea recensământului de probă, va vizita la domiciliu gospodăriile care au fost selectate pentru participarea la recensământul de probă, în perioada 28 august – 10 octombrie 2023. Acesta va fixa răspunsurile persoanelor recenzate pe dispozitivul electronic de tip tabletă.

În cazul în care nu găsește pe nimeni acasă, recenzorul va lăsa o înștiințare pentru a stabili ziua și ora când poate reveni. Selectiv, la unele gospodării, personalul de recensământ va efectua o vizită suplimentară pentru a evalua calitatea recenzării în cadrul anchetei post-recenzare (al cărei scop este de a evalua acuratețea recensământului de probă prin măsurarea erorilor de acoperire și de conținut).

Cum recunoaștem recenzorul BNS?

Recenzorii (și alt personal temporar de recensământ) vor fi autorizați prin legitimații corespunzătoare, emise de Biroul Național de Statistică, cu care se vor legitima când vor veni la domiciliu sau vor interacționa cu populația din sectoarele selectate pentru recensământul de probă. De asemenea, pentru a fi distinși, recenzorii vor purta însemne de identitate a RPL, inclusiv: chipiuri și/sau tricouri, genți și tablete cu logoul recensământului de probă.

Pentru verificarea identității personalului de recensământ angajat la BNS sau pentru a adresa orice altă întrebare privind RPL, populația va putea telefona la Linia verde dedicată (apeluri gratuite) a recensământului 0800 800 24 sau scrie la email rpl2024@statistica.gov.md.

Cum vor fi protejate datele personale?

Datele oferite la recensământ de către persoanele recenzate sunt strict confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Astfel, datele personale nu vor fi divulgate nimănui. Acestea se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea rezultatelor recensământului în formă de date statistice generalizate, fără a fi posibilă identificarea persoanei.

Are recensământul de probă vreo legătură cu alegerile locale din toamnă?

Recensământul de probă este o activitatea statistică, desfășurată de BNS, în colaborare cu alte autorități publice centrale și locale. BNS în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii, desfășoară activitatea conform Legii nr.93/2017, este apolitică, nu sprijină și nu acordă asistență niciunui partid politic (ved. art. 7(8)). Respectiv, Recensământul de probă nu are legătură cu alegerile locale, acestea fiind două evenimente total distincte.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.