VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 517: Ucrainenii au eliberat Andriivka, la sud de Bahmut

Update: Armata ucraineană susține că a făcut mici progrese împotriva forțelor ruse în părți din sudul Ucrainei și la sud de Bahmut în est.

Progresul a fost mai lent decât era așteptat dar Ucraina a spus că încearcă să minimizeze victimele, deoarece forțele sale se confruntă cu linii defensive fortificate.

Potrivit Statului Major ucrainean, rușii s-au retras din Andriivka, la sud de Bahmut, în urma unei operațiuni ofensive ucrainene. Ucraina desfășoară operațiuni ofensive atât la nord, cât și la sud de orașul Bahmut, din regiunea Donețk.

Trupele ucrainene au avut succes și în direcția Staromaiorske, unde au alungat forțele ruse, potrivit Statului Major. Staromaiorske este situat pe frontul de sud, în vestul îndepărtat al regiunii Donestk, potrivit digi24.ro.

Update: Franţa şi Germania şi-au exprimat marţi opoziţia faţă de o posibilă prelungire a restricţiilor impuse în luna aprilie de cinci state membre UE, printre care şi România, pentru importurile de cereale ucrainene, transmit AFP și Agerpres.

Comisia Europeană a permis în luna mai celor cinci state membre vecine cu Ucraina (Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului şi uleiului de floarea soarelui din Ucraina, cu condiţia ca cele cinci ţări să nu împiedice tranzitul acestor produse spre alte ţări.

Concepute să amortizeze impactul afluxului masiv de produse agricole ucrainene asupra pieţelor locale, aceste restricţii „temporare” ar urma să expire de la mijlocul lunii septembrie, însă cele cinci state membre din est au cerut săptămâna trecută prelungirea lor până la finele anului.

„Dacă Comisia acceptă să pregătească reglementări pentru a prelungi această interdicţie, noi vom face la fel”, a insistat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Considerată drept „inacceptabilă” de către Kiev, eventualitatea prelungirii acestor restricţii a fost criticată deja de mai multe state membre, în condiţiile în care jumătate dintre ele s-au opus, încă din primăvară, ca cele cinci state să poată impună restricţii, denunţând distorsiunile provocate în sânul pieţei comune.

„Comisia trebuie acum să spună în mod clar că asta nu este posibil. Aceste măsuri sunt limitate în timp, este inacceptabil ca unele state membre să fie exceptate de la tratatele în vigoare”, a subliniat ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir, înaintea reuniunii de la Bruxelles cu omologii europeni.

Update: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță că a vorbit cu premierul britaniz Rishi Sunak despre „încercările zilnice ale Rusiei de a distruge centrul istoric și infrastructura portuară a Odesei”.

„Trebuie să apărăm Odesa. Ucraina trebuie să-și consolideze urgent apărarea antiaeriană pentru a-și proteja moștenirea istorică și pentru a continua acordul pentru cereale din Marea Neagră. Am discutat despre cooperarea noastră în continuare în apărare, despre cursul operațiunilor ofensive ucrainene. Am subliniat nevoile actuale de apărare ale Ucrainei”, a scrie Zelenski.

Update: Kremlinul a declarat marți că este imposibil ca Rusia să se întoarcă la respectarea acordului de export a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, acuzând că partea legată de interesele Rusiei în acord „nu a fost implementată”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a adăugat însă că președintele Vladimir Putin a spus cât se poate de clar că înțelegerea ar putea fi reînnoită dacă sunt respectate și interesele Rusiei.

Update: Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă de-a lungul a cel puțin trei direcții ale frontului pe 24 iulie și ar fi avansat în anumite zone, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar a raportat că, în ultima săptămână, forțele ucrainene au avansat treptat pe flancul sudic al orașului Bakhmut și în direcțiile Berdiansk. Malyar a remarcat, de asemenea, că aceste acțiuni contraofensive au loc pe fundalul operațiunilor ofensive rusești continue în direcțiile Kupyansk, Lyman, Avdiivka și Marinka. 

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate în vestul regiunii Donețk, la sud de Velyka Novosilka, și au avansat în zona Orikhiv, în vestul regiunii Zaporijie. 

Pe Frontul de Est, atât rușii cât și ucrainenii raportează ciocniri pe linia Svatove-Kremmina. 

Potrivit ISW, în ziua de 24 iulie:

  • Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna, în zona Bakhmut și de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk și au realizat câștiguri marginale la sud de Kreminna.
  • Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna și în zona Bakhmut și ar fi avansat în zona Bakhmut.
  • Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Donețk și nu au obținut niciun câștig confirmat sau pretins.

Pe 24 iulie, au avut loc peste 35 de ciocniri între Forțele de Apărare ale Ucrainei și ocupanții ruși, scrie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat 72 de lovituri aeriene asupra pozițiilor trupelor noastre și zonelor populate.Din păcate, au fost uciși și răniți copii și civili, fiind afectată infrastructura portuară și instalațiile de depozitare a cerealelor din sudul Ucrainei. Probabilitatea lansării de rachete și lovituri aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne ridicată”, se arată în raport.

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de marți, a anunțat administrația militară a capitalei ucrainene. Acesta este al șaselea atac aerian cu drone asupra capitalei în această lună.

„Toate țintele aeriene au fost detectate și distruse în apropiere de Kiev în timp util de către forțele și mijloacele de apărare aeriană. Potrivit informațiilor preliminare, în capitală nu au fost victime sau distrugeri”, a scris Serhi Popko, şeful administraţiei pe canalul Telegram.

Potrivit autorităților locale, sirenele antiaeriene au răsunat circa 3 ore.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.