VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 505: Șeful Rosatom: „Trebuie să fii complet idiot” ca să arunci în aer centrala nucleară Zaporojie

Update: Șeful companiei ruse de stat pentru energie atomică, Rosatom, spune că ar trebui să fii „un idiot” ca să arunci în aer centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.

Răspunzând acuzațiilor ucrainene, conform cărora Moscova ar plănui să arunce în aer centrala ocupată de ruși, Alexei Lihaciov a spus că doar un „idiot” ar face un lucru atât de nesăbuit.

Lihaciov, directorul general al Rosatom, a declarat pentru televiziunea de stat că „cei care ar fi vrut să pună la cale o astfel de provocare acolo ar fi fost expuși.

„Trebuie să fii complet idiot ca să arunci în aer o centrală nucleară în care lucrează 3.500 de oameni, printre ei fiind un număr foarte important de persoane din toată Rusia”, a declarat acesta potrivit digi24.ro.

Kievul a anunțat că forțele ruse plănuiesc să arunce în aer centrala pe care au capturat-o la scurt timp după începerea invaziei de anul trecut. 

Update: Rușii au atacat Insula Șerpilor lansând cu ajutorul avioanelor „bombe aeriene puternic explozive” în zorii zilei 13 iulie, scrie Ukrainska Pravda, citând Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei.

Comendamentul a mai spus că rușii continuă să folosească avioane tactice în districtul Berîslav. Miercuri, a fost atacată cu bombe aeriene ghidate în special așezarea Kozațke.

În total, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 70 de atacuri de artilerie, folosind peste 460 de obuze.

Update: De la începutul contraofensivei în 4 iunie, forțele ucrainene au eliberat aproape aceeași suprafața de teritoriu pe care Rusia a cucerit-o în șase luni, susțin analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, citat de Sky News.

ISW spune că în decursul a cinci săptămâni de când forțele ucrainene au început să atace pozițiile rusești au recucerit aproximativ 253 de kilometri pătrați de teritoriu.

Think tank-ul american a comparat această situație cu cea a forțelor rusești care au capturat în total 282 de kilometri pătrați în întregul teatru de operațiuni de la 1 ianuarie 2023.

ISW a citat, de asemenea, raportul Statului Major ucrainean potrivit căruia trupele Kievului au eliberat patru kilometri pătrați de teritoriu în direcția Bahmut în cursul săptămânii trecute.

Orașul devastat Bahmut a fost capturat de forțele rusești, cu ajutorul mercenarilor Wagner, în luna mai, fiind cea mai lungă și sângeroasă bătălie de la începutul războiului, o confruntare care amintește de o altă bătălie cu multă vărsare de sânge din istorie care a transformat câmpul de luptă de la Verdun într-un adevărat abator.

Atât Ucraina, cât și Rusia au suferit pierderi grele în bătălia pentru Bahmut, iar forțele Kievului încearcă să îl recucerească.

Update: O persoană a murit în urma atacurilor nocturne cu drone. Este vorba despre un locatar al unui bloc din cartierul Podolski al Kievului, acolo unde au căzut mai multe bucăți ale dronelo-kamikaze lansate de ruși. Ministerul de Interne de la Kiev a precizat că victima nu a murit din cauza atacului aerian, ci din cauza unui incendiu provocat în bloc.

Update: Pentru a treia zi consecutiv, Kievul este atacat cu drone Shahed. Noaptea trecută, atacul cu aparatele de zbor iraniene a fost unul masiv. Dronele au fost lansate din diferite direcții. Aproximativ 10 ținte inamice au fost detectate și distruse de forțele și sistemele antirachetă în spațiul aerian al Kievului.

Cu regret, administrația militară a capitalei Kievului anunță că în sectoarele Darnițki, Solomenski, Șevcenko, Oboloni și Podolsk au fost înregistrate cazuri de căderi de resturi peste blocuri și în zone rezidențiale. Au fost anunțați și doi răniți, un bărbat de 23 de ani și o fată de 19 ani. De asemenea, o altă persoană a fost salvată, după ce apartamentul în care se afla fusese distrus.

Unian transmite că salvatorii au înregistrat și incendii în două blocuri, de 16 și 25 de etaje.

În total, noaptea trecută, atât în zona Kievului, cât și în sectoarele frontului din sud-estul țării au fost înregistrate 60 de atacuri aeriene. Sunt anunțați și morți.

Potrivit presei ucrainene, forțele ruse își concentrează acum principalele eforturi pe direcțiile Kupeansk, Bahmut, Liman, Avdeevka și Berdeansk. Luptele grele continuă în aceste zone.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.