Update: Rusia susține că România este printre țările cu cei mai mulți „mercenari” străini ce luptă în Ucraina.
Ucraina a contractat de la începutul invaziei ruse aproximativ 12.000 de luptători străini din 84 de ţări. Informații în acest sens au fost prezentate de ministerul rus al apărării.
„În total, începând din 24 februarie 2022, au sosit oficial în ţară (în Ucraina) pentru a participa la acţiuni combatante de partea armatei ucrainene 11.675 de mercenari din 84 de ţări”, a susţinut ministerul rus al apărării pe contul său de Telegram.
Acesta susține de asemenea că majoritatea „mercenarilor” au venit în Ucraina în primele luni după declanşarea conflictului, în perioada martie-aprilie 2022, dar după ce s-au înregistrat primele victime în rândul lor fluxul sosirilor a scăzut, comunică Hotnews.ro.
„Majoritatea grupurilor au venit din Polonia (peste 2.600 de persoane), Statele Unite şi Canada (peste 900 de persoane), Georgia (peste 800 de persoane), Regatul Unit şi România (peste 700 de persoane)” şi au venit de asemenea în Ucraina mercenari din Croaţia, Franţa şi zone siriene aflate sub controlul Turciei, a declarat ministerului rus al apărării.
Acesta mai afirmă că până la sfârşitul lunii iunie a fost confirmată moartea în luptă a 4.845 de mercenari străini, majoritatea din SUA, Canada şi mai multe ţări europene.
Update: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la Summitul NATO de la Vilnius. În Lituania, liderul din țara vecină urmează să aibă mai multe întrevederi cu liderii NATO, alianță militară la care țara sa încearcă să se alăture, notează bloomberg.com.
Update: Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, susține că Ucraina va deveni membră a NATO, doar că mai întâi să învingă războiul.
Între timp, oficialul susține că este important ca aliații să susține Forțele Ucrainene cu armament, rachete și alte muniții, ”așa încât țara să-ți poată elibera cele mai multe teritorii”.
Update: Ucraina nu va mai trebui să urmeze un Plan de Acțiune în vederea Aderării (MAP), după ce a NATO a decis să renunțe la această condiție în cazul țării, a declarat, luni, ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, conform Reuters.
Oficialul spune că această măsură „scurtează calea” pentru intrarea țării sale în Alianță, unul dintre obiectivele vechi ale Ucrainei.
„În urma unor discuţii intense, aliaţii NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea aderării Ucrainei. Salut această decizie mult aşteptată care scurtează calea noastră către NATO”, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, pe Twitter.
„Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate în ceea ce priveşte invitaţia adresată Ucrainei de a deveni membru”, a adăugat Kuleba pe Twitter. NATO nu a făcut, deocamdată, un astfel de anunţ şi nici nu a comentat declaraţiile lui Kuleba, precizează Reuters.
Liderii NATO, care se reunesc marţi şi miercuri în capitala lituaniană Vilnius, au ca obiectiv depăşirea părerilor divergente pe care le au în legătură cu aderarea Ucrainei la NATO. Guvernul de la Kiev doreşte să primească o invitaţie clară de a adera la alianţă după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia şi speră să primească garanţii de securitate până atunci, scrie digi24.ro.
Dictatorul rus, Vladimir Putin, a invocat expansiunea NATO spre graniţele Rusiei din ultimele două decenii ca motiv pentru decizia sa de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie 2022. În perioada premergătoare summit-ului, un număr din ce în ce mai mare de state membre NATO au susţinut o propunere britanică de a permite Ucrainei să sară peste programul MAP, care stabileşte obiectivele politice, economice şi militare pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească şi pe care alte state din Europa de Est, inclusiv România, a trebuit să le îndeplinească înainte de a se alătura alianţei.
Printr-o astfel de măsură, alianţa ar putea răspunde cererilor de a merge dincolo de declaraţia cu care a încheiat summitul NATO din 2008, de la Bucureşti, în care se spunea că Ucraina va deveni membru al alianţei în cele din urmă, fără a oferi accesteia o invitaţie sau un calendar real.
Ucraina dorit, atunci, la summitul de la Bucureşti, să obţină acel MAP, dar unele state, între care Germania şi Franţa, s-au împotrivit, de teamă că vor irita prea tare Rusia.
Update: Patru persoane au murit și 11 au fost rănite în bombardamente rusești asupra unei zone rezidențiale din orașul Orikhiv de pe linia frontului din regiunea ucraineană Zaporojie, în timp ce avea loc distribuirea de ajutoare umanitare, a declarat luni guvernatorul regiunii.
Guvernatorul Iuriy Malashko a spus că printre cei uciși se numără trei femei și un bărbat, toți în jur de 40 de ani. El a adăugat că Rusia a efectuat 36 de lovituri asupra a 10 localități din regiunea Zaporojie.
‼️4 civilians were killed, and 11 were injured in Russia's bombing of a residential area of #Orikhiv in #Zaporizhzhia region. The Russians dropped a glider bomb on the town while the distribution of humanitarian aid was taking place, Regional Military Administration reported.… pic.twitter.com/yeY6gP455m
— KyivPost (@KyivPost) July 10, 2023
Update: Armata ucraineană anunță că în ultimele 24 de ore Federația Rusă a pierdut 440 de soldați, 7 tancuri, 2 alte blindate, 5 tunuri, 8 diferite vehicule, 1 sistem antiaerian și 4 echipamente speciale.
These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of July 10, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/n4LAXxUPLm
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) July 10, 2023
Institutul pentru Studiul Războiului consideră că forțele ucrainene, prin tempoul lent al contraofensivei, folosesc tactica epuizării inamicului. Totuși, comandanți ucraineni susțin că lipsa blindajului și lipsa superiorității aeriene sunt câțiva dintre factorii ce încetinesc contraofensiva ucraineană.
”Forțele ucrainene pot profita în mod deliberat de ritmul lent al operațiunilor ofensive. Această tactică le permite să economisească puterea de luptă și să epuizeze inamicul”, scriu analiștii ISW, citați de UNIAN.
Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului au remarcat că, duminică, trupele ucrainene au efectuat operațiuni de contraofensivă în cel puțin trei sectoare ale frontului. Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, generalul Aleksandr Sîrski, a spus că militarii ucraineni își continuă cu succes ofensiva în direcția Bahmut. Oficialii ucraineni au declarat că Forțele de Apărare continuă să desfășoare operațiuni contraofensive în direcțiile Berdiansk și Melitopol.
De asemenea, armata ucraineană a confirmat că își continuă campaniile de blocare a inamicului din sudul și estul Ucrainei.
Amintim, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul Ucrainei au fost efectuate 30 de atacuri aeriene, în patru sectoare de luptă din sud-estul țării.