VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 473: Steagul ucrainean flutură din nou în localitatea Blahodatne. Armata ucraineană continuă contraofensiva pe patru direcții

Update: Armata Ucraineană susține că a recucerit localitatea Blahodatne, la granița dintre regiunile Donețk și Zaporijie, unde rușii pretindeau acum două zile că au “respins cu succes” atacul ucrainean. Avans al ucrainenilor și spre sudul Zaporijie.

„Glorioșii soldați din Brigada 68, într-un efort comun cu unitățile vecine ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, au eliberat așezarea Blahodatne. Invadatorii au opus rezistență, dar nu au putut face față asaltului!” se arată în raportul Brigăzii publicat pe 11 iunie.

Forțele ucrainene încearcă în prezent o operațiune tactică extraordinar de dificilă – un asalt frontal împotriva pozițiilor defensive pregătite de ruși, acțiuni de luptă care sunt îngreunate suplimentar de lipsa superiorității aeriene, notează analiștii ISW.

UPDATE: Surse rusești au afirmat că forțele armate ale Ucrainei au avantaje tactice în desfășurarea asalturilor pe timp de noapte datorită echipamentelor furnizate de Occident cu sisteme optice nocturne superioare, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului(ISW).

 Un proeminent miniblogger rus a susținut că forțele ucrainene lansează atacuri noaptea, deoarece echipamentele furnizate de Occident oferă forțelor ucrainene o optică de viziune pe timp de noapte „excelentă”.  

Oficialul de ocupație din regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a afirmat, de asemenea, că atacurile pe timp de noapte permit forțelor ucrainene să folosească mai eficient echipamentul furnizat de Occident.

Forțele ucrainene au început sau au intensificat asalturile pe timp de noapte în ultimele zile, iar forțele ucrainene ar putea valorifica din ce în ce mai mult avantajele oferite de sistemele occidentale.

Imaginile geolocalizate publicate pe 8 și 9 iunie confirmă că forțele ucrainene au folosit muniție de precizie occidentală pentru a distruge cel puțin două sisteme termobarică de lansare multiplă TOS1A, în vestul și estul regiunii Zaporijia în timpul contraofensivei ucrainene.

Potrivit analiștilor occidentali, forțele ucrainene au efectuat operațiuni contraofensive în cel puțin patru zone ale frontului pe 10 iunie.

Canada a anunțat că țara sa alocă Ucrainei o asistență militară suplimentară de 500 de milioane de dolari canadieni(aproximativ 400 de milioane de dolari SUA). Acest lucru a fost anunțat de biroul prim-ministrului canadian în timpul vizitei lui Justin Trudeau în Ucraina, potrivit Ukrinform.

„Canada este hotărâtă să răspundă invaziei ilegale și nejustificate continuând să ofere Ucrainei ajutor militar, inclusiv o sumă suplimentară de 500 de milioane de dolari, pentru a sprijini capacitatea de a răspunde agresiunii ruse”, se arată în comunicat.

Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit la 10 iunie cu Premierul canadian Justin Trudeau care a efectuat o vizită neanunțată la Kiev.

„În declarația noastră comună cu premierul Justin Trudeau am reafirmat sprijinul Canadei pentru aderarea Ucrainei la NATO. Sunt sigur că împreună vom face totul pentru ca summitul Alianței de la Vilnius să fie într-adevăr în concordanță cu cerințele timpului și să fie pozitiv pentru toată lumea, pozitiv pentru Ucraina și pentru perspectiva noastră de aderare”,  a spus Zelenski.

„În ciuda tuturor încercărilor rusești de a ne distruge poporul, ucrainenii continuă să lupte pentru independență și libertate. Și în victoria noastră vom fi, de asemenea, împreună, deoarece suntem acum pe drumul nostru pentru a ne proteja viața și oamenii”, a spus mai spus Zelenski.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.