VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 467: Rușii anunță că au respins „o ofensivă de mare amploare” în Donețk. Armata ucraineană: Nu avem astfel de informații

Update: Ucraina spune că „nu deține informații” despre „ofensiva de mare amploare” pe care rușii spun că au respins-o în regiunea Donețk.

Armata ucraineană a declarat luni că nu are informații despre o ofensivă majoră pe care Rusia susține că Kievul a lansat-o în regiunea ucraineană Donețk, relatează digi24.ro.

„Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de fals”, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene, ca răspuns la o întrebare a agenției Reuters. Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forţele ruseşti au respins duminică dimineaţă o „ofensivă de mare amploare” desfăşurată de armata ucraineană în Donbas.

Update: Ministerul rus al Apărării a transmis, potrivit postului de televiziune BBC News, că forţele militare ucrainene au lansat o ofensivă de amploare în regiunea Doneţk în ultimele 24 de ore. Ofensiva a fost respinsă, iar aproximativ 250 de militari ucraineni au fost ucişi, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Armata ucraineană susţine că nu are informaţii despre o ofensivă de amploare în regiunea Doneţk, iar informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Administraţia de la Kiev susţine de mult timp că urmează să lanseze o contraofensivă de amploare şi a semnalat că nu va fi anunţată în prealabil.

Dacă informaţiile şi imaginile difuzate de Moscova sunt autentice, armata ucraineană va întâmpina o rezistenţă puternică în tentativa de eliberare a zonelor din estul Ucrainei aflate sub ocupaţie rusă.

Update: Ucraina a cultivat o rețea de agenți și simpatizanți în interiorul Rusiei care activează pentru a efectua acte de sabotaj împotriva unor ținte rusești și a început să le fie furnizate drone pentru a organiza atacuri, au declarat pentru CNN mai multe persoane familiare cu serviciile secrete americane.

Oficialii americani cred că acești agenți pro-ucraineni din interiorul Rusiei au efectuat un atac cu drone care a vizat Kremlinul la începutul lunii mai, lansând drone din interiorul Rusiei.

Nu este clar dacă alte atacuri cu drone efectuate în ultimele zile – inclusiv unul care a vizat un cartier rezidențial din apropierea Moscovei și un alt atac asupra unor rafinării de petrol din sudul Rusiei – au fost lansate tot din interiorul Rusiei sau au fost efectuate de această rețea de agenți pro-ucraineni.

Dar oficialii americani cred că Ucraina a dezvoltat celule de sabotaj în interiorul Rusiei, alcătuite dintr-un amestec de simpatizanți pro-ucraineni și agenți bine pregătiți în acest tip de război. Se crede că Ucraina le-ar fi furnizat drone de fabricație ucraineană, iar doi oficiali americani au declarat pentru CNN că nu există nicio dovadă că vreunul dintre atacurile cu drone a fost efectuat cu drone furnizate de SUA.

Oficialii nu au putut spune în mod concludent cum a reușit Ucraina să introducă dronele în spatele liniilor inamice, dar două dintre surse au declarat pentru CNN că aceasta a stabilit rute de contrabandă bine puse la punct, care ar putea fi folosite pentru a trimite drone sau componente de drone în Rusia, unde ar putea fi apoi asamblate.

Totodată, CNN precizează că înalți oficiali americani au condamnat în mod public atacurile din interiorul Rusiei, avertizând despre potențialul de escalade a războiului. Dar vorbind în privat cu CNN, oficialii americani și occidentali au spus că ei cred că atacurile transfrontaliere sunt o strategie militară inteligentă care ar putea devia resursele rusești către protejarea propriului teritoriu, în timp ce Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă majoră.

Update: Imaginile publicate pe rețelele sociale arată un asalt geolocalizat că s-ar fi petrecut duminică în timpul zilei în apropiere de localitatea Velyka Novosilka, la circa 70 de kilometri sud-vest de Donețk.

Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat luni că forțele ucrainene au continuat „înaintarea” în apropierea orașului Bahmut. Oficialul nu a făcut niciun comentariu cu privire la contraofensivă.

Raportul zilnic al Statului Major al Ucrainei spune doar că au avut loc 29 de ciocniri de luptă în regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Centrul pentru Comunicații Strategice al Ucrainei nu a abordat direct declarația Rusiei, dar a spus, fără a furniza dovezi, că Rusia va încerca să răspândească minciuni.

„Pentru a-i demoraliza pe ucraineni și a induce în eroare comunitatea (inclusiv propria populație), propagandiștii ruși vor răspândi informații false despre contraofensivă, direcțiile acesteia și pierderile armatei ucrainene”, se arată în comunicat.

Ministrul ucrainean al Apărării a difuzat duminică seara un clip în care mai mulți soldați fac semnul tăcerii, în ceea ce pare a fi un apel către populație și presă să nu difuzeze informații despre operațiunile militare.

Forţele ruse au respins duminică dimineaţă „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit TASS.

Rușii susțin că au respins un atac masiv pe Frontul de Sud, la granița dintre Donețk și Zaporijie și că forțele ucrainene ar fi înregistrat pierderi masive.

Ministerul rus al Apărării a comunicat duminică noaptea că Ucraina și-ar fi început ieri contraofensiva la scară largă în dimineața zilei de 4 iunie cu un atac pe Frontul de Sud, în care ar fi fost implicate șase batalioane de blindate și două batalioane de tancuri.

„În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă majoră în cinci sectoare ale frontului în direcţia sudului regiunii Doneţk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, a precizat ministerul.

Oficialii militari ruși menționează că trupele sale au intrat în contraofensivă și întreaga operațiune ar fost coordonată de însuși generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Ruse, care s-ar afla într-un centru avansat de comandă din regiunea Donețk.

ISW arată, într-o postare pe Twitter de luni dimineața, că ucrainenii au atacat într-adevăr și au capturat două localități, dar vorbește de o ofensivă localizată, nu de una “la scară largă”, cum spune Ministerul rus al Apărării.

Ucrainenii nu au comentat aceste informații, dar pe rețelele de socializare sunt confirmate lupte în zona respectivă, la granița dintre regiunile Zaporijie și Donețk.

Kievul spune de câteva luni că pregăteşte o mare contraofensivă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.