VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova împrumută 55 milioane de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare: Unde vor fi folosiți banii

R. Moldova împrumută de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare 55 milioane dolari. Banii urmează să fie folosiți pentru realizarea Proiectului Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI).

Un acord în acest sens a fost semnat astăzi de viceprim-ministrul Vladimir Bolea și directorul de Țară pentru Moldova a Băncii Mondiale, Inguna Dobraja.

Potrivit Acordului, obiectivele acestor investiții este de a dezvolta subsectoarele care nu înregistrează performanțe, de a crește veniturile agricultorilor, de a crea noi locuri de muncă și oportunități de piață, de a implementa practici agricole inteligente și de a promova producția ecologică.

Este un program de finanțare foarte important și mult așteptat de fermierii noștri. Documentul integrează domeniile și direcțiile prioritare de intervenție pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. Vorbim despre procesele de fortificare a AIPA și pregătirea agenției pentru a putea accesa fondurile europene. Vorbim despre ANSA care trebuie să garanteze inofensivitatea produselor alimentare. Totodată, prin intermediul acestui program ne propunem să majorăm potențialul sectorului zootehnic și să creștem numărul de vaci înalt productive. Este evident că, în urma schimbărilor climatice, astăzi, în Republica Moldova nu putem vorbi despre dezvoltarea agriculturii fără sisteme de irigații. Astfel, facem primul pas în restabilirea sistemelor de irigare, după care vor urma ample procese de reorganizare a domeniului,” a declarat Vladimir Bolea.

În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, Inguna Dobraja a menționat că noul proiect consolidează angajamentul și cooperarea Grupului Băncii Mondiale cu Republica Moldova în domeniul reformelor din sectorul agricol.

Agricultura și sectorul alimentar sunt domenii foarte importante pentru economia Republicii Moldova. Sunt pilonii pe care se bazează economia țării, reprezintă o mare parte din PIB-ul țării, circa 15% și antrenează în activitățile zilnice în jur de 21% din populație. Totodată, mai mult de 70% din locuitorii zonelor rurale se regăsesc în agricultură. Totuși, agricultura se confruntă și cu multe probleme, preponderent cu provocările asociate schimbărilor climatice. Suntem bucuroși că putem ajuta Republica Moldova să treacă perioada de tranziție spre o agricultură durabilă. Semnarea Acordului este partea cea mai ușoară, însă rezultatele finale depind de procesele implementării”, a subliniat Inguna Dobraja.

Din suma totală, se preconizează ca circa 21 de milioane de dolari SUA să fie acordați agricultorilor sub formă de granturi, pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol. Alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.

Totodată, circa 6.5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților AIPA și ANSA, precum și pentru a sprijini înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. Circa 2.5 milioane de dolari vor fi utilizate pentru managementul proiectului.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.