VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 446. Aviația și artileria forțelor armate ale Ucrainei, atac puternic asupra rușilor: Primele pierderi raportate

UPDATE. Pe parcursul zilei de astăzi, apărătorii ucraineni au lansat șapte lovituri aeriene asupra zonelor de concentrare a invadatorilor ruși și a echipamentelor acestora, precum și 7 atacuri asupra sistemelor de rachete antiaeriene, relatează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Avioanele Forțelor de Apărare au lansat 7 lovituri asupra zonelor de concentrare a personalului inamic și a echipamentelor militare, precum și 7 lovituri asupra sistemelor de rachete antiaeriene inamice într-o zi”, se arată în raport.

De asemenea, se subliniază că unitățile forțelor de rachete și artilerie au lovit postul de comandă, două zone de concentrare a forței de muncă, trei unități de artilerie în poziție de tragere, două stații de război electronic, precum și un depozit de muniții al ocupanților.

De asemenea, Statul Major a informat că în timpul zilei inamicul a lansat 2 lovituri cu rachete asupra Konstantinovka, regiunea Donețk, folosind sistemul de apărare aeriană S-300. În plus, a efectuat 38 de lovituri aeriene.

UPDATE: Premierul britanic, Rishi Sunak, a asumat angajamentul, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Volodimir Zelenski, de a furniza Ucrainei drone militare şi de a instrui piloţi ucraineni.

Marea Britanie va iniţia, în vară, instruirea piloţilor militari ucraineni, „împreună cu eforturile Marii Britanii de a colabora cu alte ţări pentru furnizarea de avioane de vânătoare F-16”, a declarat premierul Rishi Sunak, citat de cotidianul The Guardian.

Rishi Sunak a precizat că Londra va furniza Ucrainei sute de rachete antiaeriene şi noi tipuri de drone, inclusiv aparate de atac cu autonomia de peste 200 de kilometri.

„Conflictul este într-un moment critic. Marea Britanie va menţine angajamentul de susţinere a Ucrainei, pentru a se putea apăra singură. Este important să ştie Kremlinul că nu ne vom îndepărta. Suntem în acest angajament pe termen lung”, a subliniat Sunak, potrivit antena3.ro.

UPDATE: Patru persoane au fost ucise luni la Avdiïvka, regiunea Donețk, în estul Ucrainei, într-un atac rusesc care a vizat un spital, anunţă guvernatorul ucrainean al regiunii, Doneţk, Pavlo Kirilenko.

„Patru persoane au fost ucise în urma unui atac (…) la Avdiïvka. Ruşii au atacat oraşul cu rachete în această dimineaţă şi au atins un spital”, anunţă într-o postare pe Telegram Pavlo Kirilenko.

Update: Londra va anunța astăzi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include drone de atac cu rază lungă de acțiune, scrie CNN, citând biroul premierului britanic Rishi Sunak. 

Pachetul va include „sute de rachete de apărare aeriană și alte sisteme aeriene fără pilot, inclusiv sute de noi drone de atac cu rază lungă de acțiune, cu o rază de acțiune de peste 200 km (124 mile)”, se arată în comunicat.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky se află în Marea Britanie pentru a se întâlni cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor că Moscova consideră „extrem de negativ” anunţul Regatului Unit privind un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

„Marea Britanie se califică pentru a putea ocupa primul loc printre acele țări care continuă să pompeze Ucraina cu arme”, a spus Peskov.

„Acest lucru nu poate avea niciun impact semnificativ asupra cursului operațiunii militare speciale, dar va duce la distrugeri suplimentare și la acțiuni de răzbunare. Pentru Ucraina, acest lucru îngreunează situația”, a mai spus Peskov.

Update: Forțele ruse au efectuat o nouă serie de lovituri cu drone asupra Ucrainei în noaptea de 14 spre 15 mai, potrivit Statului Major ucrainean.

„Noaptea trecută, teroriștii ruși au atacat Ucraina cu drone kamikaze Shahed. În ziua de 14 mai, adversarul a lansat 11 atacuri cu rachete, în special asupra orașelor Harkov, Kostantinivka și satul Zolociv. De asemenea, invadatorii au lansat 41 de lovituri aeriene și 74 de atacuri MLRS asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a diferitelor așezări”, se arată în raportul Statului Major al Ucrainei.

Forțele aeriene ale Ucrainei au raportat distrugerea a patru drone de fabricație iraniană Shahed-136/131 și una de tip Orlan-10, la miezul nopții.

Update: Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar a confirmat duminică că forțele ucrainene „continuă să avanseze în sectorul Bakhmut din suburbii”, scrie Reuters.

„Unitățile noastre au capturat mai mult de zece poziții inamice în nordul și sudul orașului Bakhmut și au curățat o zonă mare de pădure în apropiere de Ivanivske. Soldați inamici din diferite unități au fost capturați”, a declarat ministrul adjunct al Apărării Ganna Maliar pe Telegram.

Nici Ucraina, nici forțele ruse nu au reușit să preia controlul deplin al orașului, în ciuda lunilor de război acerbe care a provocat pierderi grele ambelor părți.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin a spus că îi va dezvălui armatei Ucrainei unde poate ataca trupele ruseşti, dacă ucrainenii îşi retrag forţele din oraşul asediat Bahmut, unde mercenarii Wagner înregistrau pierderi masive, susţine The Washington Post.

Prigojin a făcut oferta spre sfârşitul lunii ianuarie. Conform unor documente secrete americane care au ajuns pe platforma Discord, Prigojin a transmis propunerea unor persoane de contact din cadrul direcţiei de informaţii militare a Ucrainei, cu care a menţinut comunicaţii secrete pe durata războiului. El a spus că, în situaţia în care comandanţii Ucrainei îşi retrag soldaţii din zona Bahmut, el va oferi Kievului informaţii despre poziţiile trupelor ruse, pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a le ataca.

Prigojin i-a apostrofat public pe comandanţii militari ruşi, despre care susţine că nu au reuşit să-i echipeze şi să-i aprovizioneze forţele, care au oferit sprijin vital efortului de război al Moscovei. Dar el este şi un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, care ar putea considera o trădare oferta lui Prigojin.

Doi oficiali ucraineni au confirmat că Prigojin a vorbit de mai multe ori cu direcţia de informaţii ucraineană, cunoscută sub numele de HUR. Un oficial a spus că Prigojin a făcut nu doar o dată oferta cu privire la Bakhmut, însă Kievul a respins-o pentru că oficialii nu au încredere în Prigojin şi au considerat că propunerile sale ar putea fi lipsite de sinceritate.

Un oficial american a afirmat că există îndoieli similare la Washington cu privire la intenţiile lui Prigojin.

Într-un interviu pentru The Washington Post în această lună, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a confirmat contactele cu Prigojin.

„Aceasta este o chestiune de informaţii (militare)”, a spus el. Liderul ucrainean s-a opus, de asemenea, difuzării publice a informaţiilor clasificate şi a spus că după părerea sa scurgerile de documente au fost benefice Rusiei.

Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, 14 mai în cadrul întrevederii de la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, scrie Președinția ucraineană.

„Sprijinul militar pe care Franța l-a oferit de la începutul războiului pentru a permite Ucrainei să se apere va continua pe măsură ce noi pachete militare sunt pregătite, luând în considerare în permanență nevoile cele mai urgente și necesare ale Ucrainei de a-și consolida capacitățile de apărare. Franța încearcă să asigure capacitatea deplină în toate domeniile. În următoarele săptămâni, Franța va antrena și va echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate și tancuri ușoare, inclusiv AMX-10RC”, se arată în comunicatul președinției.

Franţa îşi concentrează de asemenea „eforturile pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană ale Ucrainei pentru a-și proteja populația de atacurile rusești”, se mai arată în comunicat.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit duminică, 14 mai, la Paris, de omologul său francez, Emmanuel Macron. În timpul întrevederii, cei doi au discutat despre situația din Ucraina şi „nevoile urgente umanitare şi militare”, „formula de pace” pentru Ucraina și crearea unei „coaliții de luptători”, potrivit președinției ucrainene.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.