VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 443: Patronul Wagner acuză trupele armatei regulate ruse că ”fug” de lângă Bahmut

Update. Patronul grupului paramilitar rus Wagner a acuzat vineri trupele armatei regulate ruse că „fug” de pe poziţiile lor de lângă Bahmut, în Ucraina, unde Kievul a revendicat o străpungere a frontului, estimând că liniile de apărare „se prăbuşesc”, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Este pur şi simplu o fugă a unităţilor Ministerului Apărării pe flancuri la Bahmut, unde unităţi regulate ale armatei ruse se poziţionaseră de puţi”, a afirmat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video difuzată de serviciul său de presă pe Telegram.

Potrivit lui, forţele ucrainene au reluat controlul asupra unui rezervor la nord de acest oraş, aflat în epicentrul luptelor în estul Ucrainei şi au ocupat poziţii pe înălţimi tactice care îl domină. El a afirmat de asemenea că soldaţii Kievului recuperaseră drumul ce duce spre Ceasiv Iar, mai la vest, care era blocat de militarii ruşi de mai multe săptămâni.

Declaraţiile lui Prigojin nu pot fi verificate din surse independente, notează AFP.

Update. În vara anului 2022, Uniunea Europeană, prin excepție, a permis Poloniei și Germaniei să primească petrol din Rusia prin secțiunea de nord a conductei petroliere Druzhba. Cu toate acestea, de atunci, ambele țări au încetat să mai primească țiței prin această conductă, iar acum blocul va opri oficial livrările, relatează Bloomberg, citând document.

În același timp, se așteaptă să rămână în vigoare aprobarea pentru livrările către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă prin ramura de sud a conductei.

Propunerea corespunzătoare ar putea deveni parte a celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, introdus după invazia pe scară largă a agresorului în Ucraina. Pentru ca modificările să intre în vigoare, este nevoie de sprijinul tuturor statelor membre ale UE, iar negocierile sunt în desfășurare.

Bloomberg notează că oficializarea opririi livrărilor către Germania și Polonia ar fi o mișcare „în mare măsură simbolică”. În același timp, va obliga mai multe rafinării să recurgă la o logistică mai complexă pentru a avea acces la grade alternative de petrol.

Update. Luni, trimisul special al Chinei, Li Hui, va întreprinde o vizită în Ucraina, ulterior va pleca în Rusia și alte țări europene, ca parte a planurilor Beijingului de a media o soluționare diplomatică a războiului declanșat de ruși. Acest lucru a fost declarat la un briefing a purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin, scrie Bloomberg.

Pe lângă Kiev și Moscova, trimisul special pentru afaceri eurasiatice va vizita și Varșovia, Paris și Berlin.

„Vizita reprezentanților chinezi în țările relevante este o altă manifestare a angajamentului Chinei de a promova dialogul și demonstrează pe deplin că China este ferm de partea păcii”, a spus Wenbin.

Update. Tancurile americane Abrams, necesare pentru antrenarea forțelor ucrainene, au ajuns în Germania cu puțin înainte de termen, potrivit Sky News.

Tancurile sunt transportate la baza militară Grafenwoehr, unde instruirea va începe peste două, trei săptămâni, au declarat oficialii americani. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat subcomisiei pentru apărare a Senatului că SUA au mutat ”un număr de tancuri”, astfel încât ucrainenii să poată începe să se antreneze pe ele.

Până la finalizarea antrenamentelor, care ar urma să dureze aproximativ 10 săptămâni, tancurile Abrams construite pentru forțele ucrainene vor fi pregătite, a precizat Austin.

Este vorba despre 31 de tancuri M1A1 Abrams care au ajuns în Germania înainte de termenul stabilit luna trecută de liderii militari. Tancurile pe care SUA le construiește pentru Ucraina vor fi livrate până la începutul toamnei.

Update. Situația de pe fronturile din estul Ucrainei, în special în zona Bahmut, se înfierbântă. Forțele militare ucrainene tatonează tot mai mult terenul și își formează câmpul de luptă pentru contraofensivă, transmite CNN, citat de Unian.

Încă de ieri, Ucraina a început lansarea loviturilor de la distanță lungă împotriva țintelor rusești pentru a slăbi apărarea rusească. Potrivit experților americani, această tactică este una standard folosită înainte de orice contraofensivă.

Armata ucraineană lansează tot mai multe operațiuni ce se exprimă prin lovirea depozitelor de arme și de echipamente militare ale rușilor, a centrelor de comandă, așa încât câmpul de luptă să fie pregătit pentru ofensivă.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat însă că Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti pentru o contraofensivă. În special, se așteaptă să fie furnizate cantități suplimentare de arme și muniții ce sunt necesare pentru operațiunile ofensive.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a negat informațiile potrivit cărora forțele ucrainene ar fi străpuns în mai multe puncte linia frontului și a susținut că situația militară este sub control. Moscova a reacționat după ce bloggeri militari ruși au raportat avansuri ucrainene la nord și la sud de orașul Bahmut, unii sugerând că a început contraofensiva ucraineană.

Institutul pentru Studiul Războiului, citat de hotnews.ro, notează însă că declarațiile ministerului condus de Serghei Șoigu, dar și cele ale comandantului Wagner, Evgheni Prigojin, reflectă o panică sporită în spațiul informațional rusesc în legătură cu speculațiile privind planificatele contraofensivele ucrainene și indică o îngrijorare sporită în rândul forțelor militare ruse.

Desfășurarea de trupe rusești de slabă calitate pe flancurile din jurul Bahmutului sugerează că Ministerul rus al Apărării a renunțat în mare măsură la obiectivul de a încercui un număr semnificativ de forțe ucrainene acolo, mai precizează ISW.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.