VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 439. Federația Rusă îşi extinde prezenţa militară în Kîrgîzstan. Comisia Europeană propune un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei

Update. Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, în scopul de a limita aprovizionarea complexului militar-industrial al Moscovei, iar de astă dată ar fi vizate de restricții și unele companii din China.

„Obiectivul este ca bunurile interzise exporturilor în Rusia să nu ajungă să aprovizioneze complexul militar rus”, a declarat, luni, Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Acesta este al unsprezecelea set de măsuri pe care blocul comunitar îl pregătește la adresa Rusiei, ca urmare a invaziei militare în Ucraina.

Potrivit unui document consultat de Agenţia France-Presse, propunerea Comisiei Europene vizează inclusiv opt companii chineze acuzate că ar reexporta spre Rusia produse sensibile, potrivit antena3.ro.

Update. Rusia îşi va extinde prezenţa militară în Kîrgîzstan, o naţiune aliată din Asia Centrală, a anunţat luni Kremlinul, după întrevederea preşedintelui Vladimir Putin cu omologul său kirghiz, Sadir Japarov.

„Şefii de stat insistă asupra importanţei consolidării forţelor armate din Kîrgîzstan şi a dezvoltării instalaţiilor militare ruse din această ţară”, a comunicat Preşedinţia Rusiei, potrivit cotidianului Le Monde.

Rusia are deja mai multe baze militare în Kîrgîzstan. Prezenţa militară rusă ar urma să fie extinsă, conform acordului preşedinţilor Vladimir Putin şi Sadir Japarov.

Liderul Kîrgîzstanului se află la Moscova, iar marţi va asista la parada militară care marchează victoria asupra Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial.

Update. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa marţi la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt, transmite DPA citată de Agerpres.

Cea de-a cincea vizită efectuată de Von der Leyen în Ucraina de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în această ţară în februarie 2022 are loc la o dată simbolică pentru Europa.

Uniunea Europeană sărbătoreşte pe 9 mai pacea durabilă între membrii săi care a urmat sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, în timp ce Rusia îşi marchează victoria asupra Germaniei naziste printr-o paradă militară anuală.

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care se află în al doilea an, preşedinta Comisiei va „reafirma sprijinul neclintit al UE faţă de această ţară”, a declarat purtătorul de cuvânt la Bruxelles.

Bruxelles a acordat până în prezent Ucrainei un ajutor militar, financiar şi umanitar în valoare de 67 de miliarde de euro, în timp ce se lucrează la un nou set de sancţiuni economice împotriva Rusiei.

Potrivit unor surse din UE, blocul comunitar intenţionează, de asemenea, să îşi restrângă şi mai mult exporturile, încercând să combată eludarea sancţiunilor existente împotriva Rusiei prin exportul de bunuri prin intermediul altor ţări care nu au măsuri comerciale punitive împotriva Moscovei.

Update: În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat de 42 de ori regiunea Herson, a anunțat Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii.

Potrivit oficialului ucrainean, doi oameni au fost răniți. Acesta mai informează că forțele ruse au bombardat de 7 ori orașul Herson, în ultima zi.

Totodată, Oleksandr Prokudin susține că bilanțul atacului rusesc din 3 mai asupra orașului Herson a crescut la 24 de morți.

O femeie în vârstă de 54 de ani, care a fost grav rănită în timpul bombardamentului rusesc asupra orașului pe 3 mai s-a stins din viață în această dimineață.

Update: Incendiu masiv în Odesa, după un atac cu rachete ale forțelor ruse. Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene a raportat că un depozit de alimente din Odesa a fost distrus după ce rușii au lansat din avion rachete de tip Kh-22.

În urma loviturii a rezultat un incendiu care s-a întins pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați.

Nu au fost raportate victime. Pompierii sunt la fața locului și încearcă să stingă flăcările.

Update. Potrivit Statului Major ucrainean, Rusia a lansat azi-noapte 35 de drone Shahed și 16 rachete asupra Kievului și a orașelor Harkov, Herson, Nikolaiev și Odesa. Autoritățile militare ucrainene susțin că toate dronele au fost interceptate de sistemele anti-aeriene, dar o parte dintre rachete și-au atins țintele, provocând morți și răniți.

În ultima zi, Armata Rusă a efectuat 61 de atacuri aeriene și 52 de bombardamente asupra pozițiilor forțelor ucrainene și a zonelor populate, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa zilnică.

Liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat duminică dimineață că armata rusă i-a „promis” mai multe muniţii şi arme, după ce a ameninţat că se va retrage din Bahmut dacă nu primeşte mai mult sprijin.

„În noaptea aceasta, am primit un ordin de luptă (…). Au promis să ne dea toate muniţiile şi armele de care avem nevoie pentru a continua operaţiunile”, a susţinut Prigojin, într-un mesaj audio difuzat de serviciul său de presă, informează Agerpres.

Ne-au jurat că tot ce este necesar va fi furnizat pe flancurile noastre (în jurul Bahmutului – n.r.) pentru ca inamicul să nu le străpungă şi ni s-a spus că putem acţiona la Artiomovsk (numele folosit de ruși pentru Bahmut – n.r.) aşa cum considerăm că este necesar”, a adăugat el.

Prigojin nu a spus în mod explicit că renunță la ideea de a-și retrage trupele din Bahmut, pe 10 mai, însă a vorbit la viitor despre implicarea lui și a mercenarilor săi în luptele din Ucraina. Liderul Wagner a mai spus că generalul Serghei Surovikin va lua de acum înainte „toate deciziile referitoare la operaţiunile militare ale Wagner în cooperare cu Ministerul Apărării rus”.

„Este singura persoană cu stele de general de armată care ştie să lupte”, a spus Prigojin.

Generalul Surovikin a fost numit comandant al forţelor ruse din Ucraina în octombrie anul trecut, spre marea satisfacţie a lui Evgheni Prigojin, cu puţin timp înainte ca armata rusă să se retragă din Herson în faţa unei ofensive ucrainene. Dar Serghei Surovikin a fost înlocuit între timp, în ianuarie, în această poziţie, de generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al Forţelor Armate, criticat în mod constant de şeful Wagner.

Vineri, Evgheni Prigojin a ameninţat că îşi va retrage mercenarii săptămâna viitoare din oraşul Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, acuzând Statul Major rus că nu-i trimite muniţie. Însă liderul Wagner a mai făcut astfel de amenințări și în trecut și a revenit, apoi, asupra deciziei.

Update: Situaţia pe frontul de est din Ucraina este „tensionată, dar sub control”, potrivit comandantului-şef responsabil de acest sector, Oleksandr Sîrski, scrie DPA citat de Agerpres.

După cum a anunţat conducerea militară duminică, Sîrski a prezentat în ajun un bilanţ al situaţiei operaţionale şi a discutat paşii următori cu comandanţii responsabili.

Accentul principal a fost pus pe apărarea oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din Donbas (est) şi pe planul de „a provoca pagube maxime” unităţilor forţei de mercenari ruşi Wagner.

Potrivit evaluării generalului Sîrski, forţele ruse au sporit intensitatea focului cu armament greu în ultimele zile, au desfăşurat echipamente mai moderne şi şi-au regrupat trupele.

„Aceasta indică faptul că inamicul nu-şi schimbă planurile şi că face totul pentru a prelua controlul asupra Bahmut şi a-şi continua ofensiva”, a afirmat comandantul Grupului de armate din estul Ucrainei.

Trupele ruse încearcă de luni de zile să captureze Bahmut.

Potrivit părţii ruse, Rusia controlează deja cea mai mare parte a oraşului. Ministerul rus al Apărării a raportat duminică preluarea sub control a încă două blocuri înalte în Bahmut în ultimele 24 de ore, conform EFE.

„Unităţile de asalt au reuşit în ultimele 24 de ore să ocupe două blocuri din Artiomovsk (numele utilizat de ruşi pentru Bahmut) în nord-vestul şi în vestul oraşului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov.

Aceasta ridică la 29 numărul de blocuri înalte cucerite de mercenarii Grupului Wagner în ultimele trei săptămâni în Bahmut, scenă a peste nouă luni de lupte sângeroase, potrivit Moscovei.

Trupele ucrainene opun o rezistenţă înverşunată la Bahmut cu scopul de a le provoca adversarilor lor cât mai mari pierderi posibile.

În sudul Ucrainei, Rusia a evacuat până în prezent peste 1.500 de cetăţeni din localităţile din apropierea liniei frontului în regiunea Zaporojie, anunţase anterior guvernatorul interimar al regiunii anexate, Evgheni Baliţki, numit de Kremlin, potrivit EFE.

„1.552 de persoane, dintre care 632 de minori, 145 de pacienţi ai centrului psiho-neurologic şi 10 persoane cu mobilitate redusă au fost deja mutate în mod organizat de pe teritoriul a cinci raioane şi două oraşe din prima linie”, a scris el pe canalul său Telegram.

În plus, a adăugat el, unii cetăţeni părăsesc zonele periculoase pe cont propriu cu maşini private.

Baliţki a anunţat vineri evacuarea populaţiei celei mai vulnerabile din 18 localităţi din apropierea liniei frontului din cauza intensificării bombardamentelor din partea trupelor ucrainene.

Potrivit vicepremierului regiunii anexate, Andrei Kozenko, aproximativ 70.000 de cetăţeni vor fi relocaţi în cadrul unei operaţiuni pe care Kievul a calificat-o drept relocare „forţată”.

Forţele ruse controlează aproximativ 70% din teritoriul regiunii Zaporojie, învecinată cu regiune Herson, a cărei capitală regională cu acelaşi nume, controlată de forţele ucrainene, se afla sub stare de asediu până luni, 8 mai.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.