VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 426. Suedia expulzează cinci diplomați ruşi

Update. Suedia anunţă marţi că l-a convocat pe ambasadorul rus la Stockholm şi l-a informat că a expulzat cinci diplomaţi ruşi din cauza unor „activităţi incompatibile” cu statutul lor diplomatic, relatează AFP.

Ministerul suedez de Externe anunţ că l-a „convocat pe ambasadorul Rusiei Viktor Tatarinţev şi şi l-a informat că cinci funcţionari ai Ambasadei Rusiei în Suedia au fost invitaţi să părăsească ţara din cauza unor activităţi care nu sunt compatibile cu Convenţia de la Viena a relaţiilor diplomatice”, anunţă într-un comunicat Stockholmul, fără să precizeze natura acestor activităţi.

Ministerul face acest anunţ cu o zi înainte ca televiziunea publică SVT să difuzeze un episod al unui serial documentar consacrat activităţilor spionajului rus în Suedia.

Serviciile suedeze de informaţii, intervievate în acest serial, estimează că unul din trei diplomaţi ruşi lucrează de facto pentru unul dintre serviciile ruse de informaţii.

„Este vorba despre funcţionari a căror misiune este să culeagă informaţii şi să influenţeze o ţară în direcţia dorită”, declară SVT şeful contraspionajului, Daniel Stenling.

Update. Volodimir Zelenski a avut o nouă întâlnire cu generalii săi, în urmă cu puțin timp. Au discutat despre starea frontului dar și despre noile arme promise de Vest, scrie president.gov.ua.

Ucrainenii pregătesc terenul pentru iminenta lor contra-ofensivă prin atacuri pe front, dar și prin bombardamente psihologice. Au fost azi lovite poziții rusești de pe linia frontului din Herson și Zaporojie, în timp ce bloggerii pro-ucraineni au început să distribuie imagini cu unitățile ucrainene echipe cu arme occidentale, gata de atac.

Blogerii pro-Ucraina le arată rușilor furtuna care se formează în spatele liniei frontului și care urmează să îi lovească în curând. Au început să apară imagini cu soldați ucraineni înarmați cu arme moderne și dotați cu echipamente occidentale, care par că se îndreaptă spre front. Imaginile au un singur scop – să bage frica în oasele soldaților ruși care sunt pe front. Vedem tancurile britanice Challenger Doi, blindatele americane Bradley, dar și tancuri M-55S, donate de Slovenia anul trecut.

Update: Rusia a început să folosească noile sale tancuri de luptă T-14 Armata pentru a trage asupra poziţiilor ucrainene, „dar acestea nu au participat încă la operaţiuni de asalt direct”, scrie marţi agenţia de presă de stat RIA, citând o sursă bine informată, relatează Reuters.

RIA a precizat că tancurile au fost dotate cu protecţie suplimentară pe flancuri, iar echipajele au exersat „coordonarea de luptă” pe terenurile de antrenament din Ucraina.
Tancul T-14 are o turelă fără pilot, iar echipajul controlează de la distanţă armamentul stând în „capsule blindate izolate, situate în partea din faţă”, unde există chiar şi o toaletă pentru echipaj. Tancurile au o viteză maximă pe teren lin de 80 de kilometri pe oră.

Informaţiile că Rusia aruncă în luptă acestei tancuri moderne vin în condiţiile în care, în ianuarie, serviciile de informaţii militare britanice au raportat că forţele ruseşti din Ucraina au fost reticente în a accepta prima tranşă de astfel de tancuri din cauza „stării lor proaste”. Totodată, spionajul britanic estima că o desfăşurare a tancurilor ruse T-14 ar fi probabil „o decizie cu risc ridicat” pentru Rusia şi una luată în principal în scopuri propagandistice.

„Producţia este, probabil, doar de câteva zeci de exemplare, iar comandanţii este puţin probabil să aibă încredere în acest tip de vehicul în luptă”, a declarat armata britanică.

„În 11 ani de dezvoltare, programul a avut întârzieri, dimensiunea flotei planificate iniţial a fost redusă şi au existat informaţii privind probleme de fabricaţie”, menţiona spionajul britanic.

Kremlinul a ordonat producerea a 2.300 de tancuri – prezentate pentru prima dată în 2015 – până în 2020, dar acest termen a fost ulterior extins până în 2025, potrivit presei ruse.

Agenţia de ştiri Interfax a relatat în decembrie 2021 că Rostec, companie de stat, a început producţia a aproximativ 40 de tancuri, cu o livrare anticipată după 2023.

Update: În ultima zi, forțele ruse au lansat 6 rachete și 62 de lovituri aeriene și au tras de 70 de ori cu lansatoare de rachete multiplă. În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respinse 43 de atacuri ale forțelor ruse, se arată în actualizarea de marți dimineața a Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.

Potrivit autorităților militare, cele mai aprige bătălii continuă pentru Bahmut și Mariinka.

Aviația Forțelor de Apărare ucrainene anunță că în ultima zi, au efectuat 9 lovituri împotriva zonelor în care erau concentrate trupele și echipamentele militare rusești, precum și 3 lovituri împotriva pozițiilor sistemelor de rachete de apărare aeriană rusesc.

UPDATE: Forțele armate ucrainene ar fi plănuit să lovească Moscova în 24 februarie 2023, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, dar au fost oprite de Statele Unite, scrie Washington Post, care citează documentele clasificate scurse de la Pentagon în ultima perioadă, potrivit BBC.

Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei (GUR), l-ar fi instruit pe unul dintre subalternii săi „să se pregătească cu tot ce are GUR pentru lovituri masive în 24 februarie”.

În 22 februarie, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la începerea războiului, CIA ar fi lansat un nou document secret în care se menționa că GUR „a fost de acord, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile asupra Moscovei, scrie sursa citată.

Documentele nu precizează cine s-ar fi opus exact atacului planificat de ucraineni asupra Moscovei.

Washington Post notează că această situație este un exemplu concret de tensiuni între Kiev și Washington, publicația notând că în încercarea de a muta o parte din ostilități în Rusia, Ucraina se confruntă uneori cu restricții impuse de Statele Unite pentru a evita conflictul direct cu Moscova.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.