VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 418. Slovacia suspendă importurile de cereale din Ucraina

Update. Slovacia a anunțat că suspendă importurile de cereale din Ucraina. Decizia, comunicată luni de un purtător de cuvânt al guvernului slovac, are caracter temporar, transmite CNN.

Anterior, Polonia și Ungaria au anunțat decizii similare, care nu se referă doar la cereale, ci vizează și alte produse alimentare din Ucraina.

Bulgaria a comunicat, la rândul său, că ia în calcul o asemenea măsură.

După ce guvernul de la Varșovia a anunțat, sâmbătă, interdicția asupra importurilor de cereale și produse alimentare ucrainene, Kievul a reacționat spunând că „regretă decizia” Poloniei și s-a declarat dispus să coopereze în cadrul unei anchete privind orice posibile abuzuri.

Când Rusia a invadat Ucraina, a blocat porturile și rutele maritime folosite pentru exportul de cereale ucrainene către Africa și Orientul Mijlociu.

În replică, Uniunea Europeană a ridicat taxele pe cerealele din Ucraina pentru a facilita tranzitul și distribuția, pe rute europene, către aceste piețe globale. 

De atunci, grânele ucrainene au intrat în Polonia, dar mare parte din ele au rămas în țară, ceea ce a dus la scăderea prețului și la pierderi financiare semnificative pentru fermierii polonezi.  

UPDATE. Unităţile ruseşti au suferit pierderi grele în aceste atacuri, a anunţat comandamentul armatei ucrainene în raportul zilnic, fără a oferi detalii suplimentare.

Nu a fost posibilă verificarea informaţiilor. Un total de 45 de atacuri ruseşti au fost respinse în jurul localităţilor Bahmut şi Mariinka, potrivit armatei, care a spus că linia frontului a rămas neschimbată.

„Inamicul suferă pierderi semnificative, dar îşi menţine planurile de a ocupa teritoriul ucrainean”, se arată în raportul Statului Major ucrainean, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

UPDATE. Slovacia a predat toate cele 13 avioane de luptă MiG-29 promise Ucrainei, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Bratislava, transmit agenţia slovacă TASR şi Reuters, potrivit Agerpres.

Primele patru avioane fuseseră livrate luna trecută. Potrivit ministrului interimar al apărării, Jaroslav Nad, aparatele MiG-29 reprezintă un sprijin semnificativ pentru Ucraina împotriva agresiunii militare ruse.

„Spre deosebire de vecinul nostru, noi nu ne foloseam de aceste avioane. Facem ceea ce trebuie”, a afirmat el. Donarea celor 13 avioane MiG-29 şi a unei părţi a sistemului de apărare antiaeriană Kub au făcut subiectul unui tratat interguvernamental între Slovacia şi Ucraina, aprobat de guvernul de la Bratislava în martie, precizează TASR.

UPDATE: Forțele ruse au pierdut de la începutul invaziei în Ucraina aproximativ 183.250 militari, potrivit autorităților ucrainene.

Pierderile totale ale forțelor ruse până la 17 aprilie sunt estimate după cum urmează: 3.663 tancuri, 7.091 vehicule blindate de luptă, 2.903 sisteme de artilerie, 538 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 286 sisteme de apărare aeriană, 308 aeronave, 293 elicoptere, 2.356 drone operaționale-tactice, 911 rachete de croazieră, 18 nave/ambarcațiuni, 5.686 vehicule speciale și alte echipamente.

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat 25 de lovituri cu rachete S-300 asupra regiunii Zaporojie și Mikolaiiv, potrivit autorităților ucrainene. De asemenea, rușii au lansat 42 de atacuri aeriene și au efectuat 46 de lovituri cu MLRS care au vizat infrastructura civilă și forțele ucrainene.

„Aviația Forțelor de Apărare ale Ucrainei a doborât patru drone rusești, printre care o dronă de recunoaștere Eleron și alta de tip kamikaze- Lancet). Trupele ucrainene au mai distrus un complex de rachete antiaeriene și 3 depozite de muniții, potrivit unui anunț al Statului Major.

Luptele grele continuă în Bahmut și Mariinka, unde apărătorii ucraineni au respins peste 60 de ori atacuri inamic în timpul zilei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.