VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 401: Un an de la retragerea Rusiei din Bucea – simbol al masacrelor comise de armata rusă

Update: Ucraina marchează pe 31 martie retragerea Rusiei din orașul Bucea, un oraș cu 37 000 de locuitori, situat la 30 kilometri nord-vest de Kiev, unde au fost găsite cadavre a sute de civili uciși în stradă şi camere de tortură.

„Bucea. 33 de zile de ocupație. Peste 1.400 de morți, inclusiv 37 de copii. Peste 175 de persoane au fost găsite în gropi comune şi camere de tortură. 9.000 de crime de război rusești. 365 de zile de când a devenit din nou un oraș ucrainean liber. Un simbol al masacrelor armatei țării ocupante. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare infractor”, a scris preşedintele Volodimir Zelenski pe Facekook.

Orașul a fost cucerit de trupele ruse la două zile de la declanșarea invaziei. O lună mai târziu, după ce trupele ruse s-au retras, imaginile cu cadavrele ucrainenilor civili omorâți și torturați au făcut înconjorul lumii, fiind comparate cu crimele naziste din cel de-al Doilea Război Mondial.

  • Forțele rusești au avut un oarecare succes în orașul Bahmut, situat pe linia frontului din est, au declarat oficialii militari ucraineni, adăugând că luptătorii lor încă rezistă într-o bătălie care durează de luni de zile și în care ambele părți au suferit pierderi mari.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucraine, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat 11 rachete și 4 lovituri aeriene, și a efectuat 34 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete. Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins peste 80 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore.

„Inamicul continuă să ignore legile și obiceiurile războiului, folosește tactici de teroare împotriva cetățenilor pașnici ai țării noastre. În timpul nopții, folosind sistemul de apărare aeriană S-300, inamicul a lansat 9 rachete asupra infrastructurii civile a orașului Harkov. Pentru misiunea de atacuri aeriene au fost folosite 10 UAV-uri de atac de tip „Shahed-136”, dintre care 9 dintre au fost distruse de apărătorii noștri” se arată în raportul Statului Major al Forțelor Armate.

Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW), în raportul său zilnic, raportează un ușor avans al unităților rusești în Bahmut și Avdiivka. Concluziile ar fi fost făcut în baza filmărilor publicate pe rețelele de socializare și a filmărilor geolocalizate, relatează BBC.

Cu o zi mai devreme, ISW a scris că, potrivit calculelor sale, unitățile Wagner, în urma mai multor luni de lupte, au ocupat aproximativ două treimi din teritoriul Bahmutului, un orășel în care locuiau înainte de război aproximativ 70 de mii de oameni.

În plus, datele din surse deschise permit ISW să presupună că, în ultimele zile, unitățile rusești au avansat ușor pe ambele părți ale orașului Avdiivka, situat în apropiere de Donețk.

„Sondajele geolocalizate publicate pe 29 martie arată că forțele rusești au avansat probabil la nord de Vodyanoye (8 km sud-vest de Avdiivka) și Veseloe (7 km nord-est de Avdiivka)”, scrie ISW.

Satul Veseloye se află de fapt direct la nord de Avdiivka, la doar un kilometru de cea mai apropiată periferie a acesteia.

Avdiivka, pe care rușii au luat-o cu asalt încă din prima zi a războiului, este acum înconjurată de aceștia din trei părți, dar nu încercuită.

În ceea ce privește schimbările de pe linia frontului în alte zone în ultima zi sau două, ISW nu a găsit informații fiabile – există doar informații despre atacuri și contraatacuri ale părților în zona Kupyansk, între Kremennaya și Liman și în alte locuri.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.