UPDATE: Miniștrii de externe din UE au convenit asupra alocării a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei, de care țara vvecină are nevoie disperată, relatează AFP, citând diplomați, potrivit The Guardian.
Miniştrii de externe ai statelor UE au aprobat un plan de acţiune în trei faze pentru a le furniza forţelor ucrainene cel puţin un milion de obuze calibru 155 mm în următoarele 12 luni şi pentru a restabili stocurile strategice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care unele dintre aceste stocuri sunt aproape de epuizare, au precizat reprezentanţii a cinci delegaţii participante la Consiliul Afaceri Externe al UE.
Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, care a participat prin videoconferinţă la reuniunea omologilor săi din UE, a salutat acordul.
„Cât mai multă muniţie de artilerie pentru Ucraina, cât mai rapid posibil. Acesta era obiectivul Consiliului Afaceri Externe ale UE de astăzi. Acest acord va consolida capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă”, a subliniat Kuleba într-un mesaj pe Twitter.
More artillery ammunition for Ukraine as fast as possible. This was the main focus of today’s EU Foreign Affairs Council. I anticipate the swift adoption of big decisions which will bolster Ukraine’s capabilities on the battlefield. pic.twitter.com/oQpIZDa3EJ
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 20, 2023
UPDATE: Comitetul de anchetă din Rusia a anunţat luni că a deschis un dosar penal împotriva procurorului şi judecătorilor Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care vineri a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război, transmite Reuters.
Potrivit Comitetului, ce are atribuţii în investigarea infracţiunilor grave, „urmărirea penală este evident ilegală, întrucât nu există niciun motiv de responsabilitate penală, iar șefii de stat se bucură de imunitate absolută în temeiul convenției ONU din 1973”.
UPDATE: Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a ameninţat luni că este „pe deplin imaginabil” un atac de precizie cu o rachetă rusească hipersonică asupra sediului Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a emis vineri un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin.
„Suntem cu toţii la mila lui Dumnezeu şi a rachetelor” a scris Medvedev, pe contul său de Telegram.
Dmitri Medvedev susţine în mesajul său că este „pe deplin imaginabilă utilizarea precisă a unei rachete hipersonice Onyx lansată de pe o navă din Marea Nordului împotriva sediului Tribunalului de la Haga”.
„Tribunalul este pur şi simplu o organizaţie mizerabilă, nu reprezintă populaţia ţărilor NATO. De aceea, ei nu vor începe un război. Le va fi frică. Nimănui nu-i va părea rău. Aşa că, domnilor judecători, priviţi cu atenţie cerul.’”, a avertizat fostul preşedinte rus.
Consecinţele emiterii unui mandat de arestare pe numele preşedintelui unei puteri nucleare vor fi monstruoase pentru dreptul internaţional, susţine el.
„Au decis să judece un preşedinte al unei puteri nucleare care… nu participă la CPI, din aceleaşi motive ca şi SUA şi alte ţări. Dar consecințele pentru dreptul internațional vor fi monstruoase. … De acum nimeni nu se va mai adresa organismelor internaţionale, toţi vor negocia între ei separat. Toate deciziile stupide ale ONU şi ale altor structuri se vor face ţăndări. Începe declinul sumbru al întregului sistem de relaţii internaţionale”, afirmă Medvedev în postarea sa de pe Telegram
UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin îl așteaptă, astăzi, pe omologul său chinez, Xi Jiping, ca pe „un bun și vechi prieten” cu care are „cele mai calde relaţii”. „Avem mari aşteptări de la viitoarele discuţii”, spune liderul de la Kremlin despre vizita de trei zile a președintelui chinez, într-un articol publicat în ziarul Beijingului, „Cotidianul Poporului”, citat de presa română.
Înaintea vizitei sale de stat în Rusia, liderul chinez a lăudat legăturile tot mai consolidate ale Beijingului cu Moscova, încercând totodată să prezinte China drept „purtător de pace în războiul din Ucraina”. Unele surse media scriu că Putin speră să obțină arme din China după întâlnirea cu Xi Jinping.
Xi va fi primul lider mondial care îi va strânge mâna lui Putin de când Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderul rus din cauza deportării copiilor ucraineni în Rusia de la începutul războiului.
Lupte crâncene au continuat în orașul Bahmut din estul Ucrainei, fiecare parte lansând contraofensive. Institutul pentru studiul Războiului(ISW) susține că forțele ucrainene au desfășurat probabil un contraatac localizat la sud-vest de Bahmut, pe fondul discuțiilor din ce în ce mai intense ale Rusiei despre o potențială contraofensivă ucraineană în zona Bahmut.
Potrivit ISW, imaginile geolocalizate publicate pe 19 martie indică faptul că forțele ucrainene au efectuat un contraatac cu succes la sud-vest de Ivanivske (6 km vest de Bahmut) și au împins forțele ruse mai departe de autostrada din zonă.
- Federația Rusă continuă să desfășoare acțiunile ofensive în direcțiile Liman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Șakhtarsk, anunță Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
„În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins 69 de atacuri ale inamicului în direcțiile indicate. Epicentrul luptelor rămâne orașul Bahmut”, susține Statul Major General.
Aviația Forțelor de Apărare ucrainene anunță că pe 19 martie a lovit 3 sisteme de rachetă antiaeriană Buk-M1-2, a efectuat 7 lovituri asupra zonelor în care erau concentrate trupe și echipamente militare rusești și a distrus un depozit de muniție a forțelor ruse, se arată în raportul Statului Major General ucrainean.
De asemenea, armata rusă continuă să bombardeze așezările civile din regiunile Donețk și Zaporojie, provocând victime în rândul populației civile și distrugând infrastructura, a precizat armata.
În partea ocupată de forțele rusești a regiunii Herson, ocupanții ruși care asigurau punctele de control îi forțează pe civili să ia pașapoarte rusești, agresându-i și amenințându-i cu închisoarea, se mai spune în raportul Statului Major General ucrainean.
- Mai multe state membre ale UE sunt aşteptate să semneze un „Acord de Proiect” pentru achiziţia comună de obuze de calibrul 155 mm destinate Ucrainei, a anunţat un responsabil european citat de Reuters.
La reuniunea miniştrilor europeni ai Apărării desfăşurată pe 8 Martie la Stockholm, a fost discutat un plan propus de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi care prevede ca statele UE să furnizeze urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze de calibrul 155 mm, finanţarea de un miliard de euro în acest scop urmînd să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).
Ulterior, conform aceluiaș plan, o sumă de încă un miliard de euro din EPF ar urma să fie folosită pentru achiziţii comune de obuze tot de calibrul 155 şi destinate de asemenea Ucrainei, adică aproximativ 250.000 de obuze, dar care urmează să fie fabricate de industria de apărare europeană şi/sau să fie cumpărate din state terţe.
- ISW: Declarațiile făcute de oficialii militari ucraineni cu privire la ritmul și perspectivele actualelor operațiuni ofensive rusești pot sugera că ofensiva generală de primăvară a Rusiei se apropie probabil de apogeu.
- Ofensivele ruse aflate în desfășurare de-a lungul liniei frontului, în jurul Bahmut și de-a lungul liniilor frontului Avdiivka-Donețk și Vuhledar nu au reușit să obțină decât câștiguri tactice în primele luni ale anului 2023. Rusia a angajat cei aproximativ 300.000 de soldați mobilizați, numiti prin mobilizare parțială în septembrie 2022, în scopul de a duce exact o astfel de ofensivă de primăvară, scrie ISW. Potrivit institutului american, dacă 300.000 de soldați ruși nu au reușit să ofere Rusiei un avantaj ofensiv decisiv în Ucraina, este foarte puțin probabil ca angajamentul de forțe suplimentare în viitoarele valuri de mobilizare să producă un rezultat substanțial diferit, pe parcursul anului curent. Prin urmare, Ucraina este bine poziționată pentru a recâștiga inițiativa și a lansa contraofensive în zonele critice ale actualei linii de front.
- Acordul care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră a fost reînnoit pentru cel puțin 60 de zile – jumătate din perioada prevăzută – după ce Rusia a avertizat că orice prelungire suplimentară după jumătatea lunii mai va depinde de eliminarea unor sancțiuni occidentale, transmite Reuters.