VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Război în Ucraina, ziua 348: Armata Rusă concentrează trupe și un mare număr de medici în regiunea Luhansk

UPDATE 16:48 Autoritățile din Ucraina spun că o ofensivă rusă majoră este iminentă și va începe în următoarele zece zile. Armata Rusă concentrează trupe, dar și un mare număr de medici, în regiunea Luhansk, ceea ce indică faptul că va încerca un atac decisiv pe Frontul de Est.

Institutul pentru studiul Războiului (ISW) remarcă faptul că bloggerii militari ruși susțin că ofensivele imitate desfășurate în ultimele zile de Armata Rusă la nord-est de Bakhmut și la sud de Kreminna ar fi „un efort complementar de a încercui Siversk, pe la sud, nord și est. (…) Forțele ruse ar trebui să avanseze peste 15 km pentru a tăia liniile de comunicație terestre și pentru a înconjura Siversk. Acest nivel de avans ar necesita un efort ofensiv rusesc substanțial mai concertat în direcția Siversk dinspre nord, est și sud decât a observat ISW până acum”.

Pe de altă parte, Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse suplimentează personalul medical din regiunea Luhansk, ceea ce susține evaluarea ISW că Armata Rusă se pregătește pentru o nouă ofensivă din această direcție. Serviciile de informații ucrainene arată că Rusia nu a format grupuri de luptă din direcția Harkov, nici în Belarus, deci, cel mai probabil ofensiva rusă care ar fi iminentă nu se va desfășura din aceste direcții.

Într-o analiză specială a deciziilor luate de Vladimir Putin în decursul ultimului an, ISW arată că acesta a făcut deseori evaluări greșite ale situației militare, dar deciziile sale sunt calculate și orientate spre diminuarea riscurilor interne. 

„Reticența lui Putin de a-și asuma riscuri legate direct de războiul său convențional din Ucraina indică faptul că este foarte puțin probabil să urmeze escaladarea nucleară sau un război cu NATO. ISW a evaluat anterior că amenințările de război convenționale ale Rusiei împotriva NATO nu corespund capacităților militare ale Rusiei, iar Kremlinul folosește amenințările nucleare în primul rând pentru a intimida Occidentul”.

UPDATE 10:45 Situaţia „se complică” pe teren împotriva trupelor ruseşti din Ucraina, care este din nou ţinta unor bombardamente intense, a recunoscut sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski.

„În cele 346 de zile ale acestui război, am spus de multe ori că situaţia de pe front este dificilă. Şi că situaţia se complică", a spus el în mesajul său zilnic, citat de Agerpres.

„Acum ne aflăm din nou într-un astfel de moment. Un moment în care ocupantul mobilizează tot mai multe forţe pentru a ne străpunge apărarea. Este foarte dificil acum în Bahmut, Vugledar, Lîman (în est) şi în alte regiuni", a adăugat şeful statului ucrainean.

Ucraina se pregătește de o nouă ofensivă rusească în următoarele 10 zile, cel mai probabil în vestul regiunii Lugansk și în sudul regiunii Donețk, unde Rusia a deplasat trupe în ultimele săptămâni.

Presa ucraineană scrie că oficialii de la Kiev au primit „informații foarte solide” despre intențiile Rusiei de a lansa o nouă ofensivă, iar atacul ar putea avea loc în următoarele zece zile.

Rușii ar urma să atace cel mai probabil în regiunile Donețk și Lugansk, unde au masat trupe în ultimele săptămâni.

UPDATE 8:50 Ucraina este pe cale să îl înlocuiască pe ministrul apărării Oleksii Reznikov cu șeful agenției sale de spionaj militar, a declarat un aliat apropiat al președintelui ucrainean, scrie Reuters.

Reznikov va fi transferat într-o altă funcție din minister și va fi înlocuit cu Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare GUR, a declarat președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia.

Reznikov a fost pus sub presiune din cauza unui scandal de corupție în minister.

„Războiul dictează schimbări în politica de personal”, a scris Arakhamia în aplicația de Telegram.

Remanierea lui Reznikov ar fi cea mai importantă schimbare a guvernului dintr-o serie de demisii și demiteri în urma unui scandal de corupție de la sfârșitul lunii trecute.

Arakhamia a spus că structurile „de forță” ale Ucrainei - precum Ministerul Apărării - nu ar trebui să fie conduse de politicieni în timpul războiului, ci de oameni cu experiență în apărare sau securitate.

Arahamia a mai scris că Ministerul Afacerilor Interne va fi condus de Igor Klimenko, în prezent șef al Poliției Naționale a Ucrainei.

Zvonurile privind o posibilă demisie sau demitere a lui Reznikov au apărut după o serie de acuzații de corupție în cadrul ministerului. Într-o conferință de presă Reznikov a declarat că nu intenționează să demisioneze, dar a adăugat că orice decizie cu privire la viitorul său va fi luată de Zelenski.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.