VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Război în Ucraina, ziua 336: Kremlinul amenință: Tancurile occidentale vor „arde ca toate celelalte”

Se împlinesc 336 de zile de rezistență eroică a poporului ucrainean în fața agresiunii neprovocate și fără precedent a Rusiei față de Ucraina. Situația de pe linia frontului rămâne una extrem de tensionată în special în regiunile Donețk și Luhansk unde au loc lupte crâncene. 

Update:17:05 Tancurile occidentale vor „arde ca toate celelalte”. Kemlinul spune că dacă tancurile de luptă occidentale sunt furnizate Ucrainei, acestea vor fi distruse pe câmpul de luptă.

În declarațiile adresate reporterilor miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit transferul așteptat al tancurilor Leopard 2 și M1 Abrams către armata ucraineană drept „plan eșuat”, potrivit The Guardian.

UPDATE 13:30: Cancelarul Olaf Scholz a anunţat miercuri în cabinet că Germania va continua să sporească sprijinul militar pentru Ucraina. Guvernul federal a decis să furnizeze forţelor armate ucrainene tancurile de luptă principale Leopard 2.

„Această decizie urmează binecunoscuta noastră linie de sprijinire a Ucrainei atât cât putem. Acţionăm într-o manieră strâns coordonată la nivel internaţional”, a transmis cancelarul la Berlin, potrivit Mediafax.

Scopul este asamblarea rapidă a două batalioane de tancuri cu tancuri Leopard 2 pentru Ucraina. Ca prim pas, Germania va furniza unei companii 14 tancuri Leopard 2 A6 din stocurile Bundeswehr. Alţi parteneri europeni vor transfera tancurile Leopard-2. Pregătirea echipajelor ucrainene urmează să înceapă rapid în Germania. Pe lângă instruire, pachetul va include şi logistică, muniţie şi întreţinere a sistemului.

Update:11:35 Autoritățile germane intenționează să trimită tancurile lor de luptă principale Leopard 2 în Ucraina, precum și să permită furnizarea de tancuri către alte țări, relatează Spiegel, citând surse, potrivit BBC.

Conform acestora, Berlinul este pregătit să trimită cel puțin o companie de Leopard în Ucraina.

De asemenea, potrivit ABC News, scrie G4media, care citează un oficial ucrainean de rang înalt, în timpul discuțiilor de la baza aeriană Ramstein, 12 țări au fost de acord să furnizeze aproximativ 100 de tancuri Leopard 2 Kievului de îndată ce Berlinul va permite reexporturile.

La începutul zilei de marți, presa a relatat că decizia oficială ar putea fi anunțată miercuri. Potrivit Spiegel, decizia a fost deja luată.

Tancurile Leopard 2 de fabricație germană sunt considerate în general ca fiind cea mai bună alegere pentru a dota Ucraina cu o mare forță de tancuri occidentale și pentru a-i oferi un avantaj în posibilele viitoare ofensive.

Update 9:00 Zelenski: Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune

Volodimir Zelenski a declarat marți că Rusia pregătește un nou atac, cu primele semne deja vizibile în regiunea extinsă a Donbasului, în sud-estul Ucrainei, scrie The Guardian.

„Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune cu forțele pe care le poate mobiliza. Ocupanții cresc deja presiunea în Bakhmut, Vuhledar și în alte direcții. Și vor să crească presiunea pe o scară mai mare. Pentru a nu recunoaște greșeala agresiunii, stăpânii Rusiei vor să arunce mai mult din oamenii și echipamentele lor în luptă”, a spus președintele ucrainean.

Luptele în jurul orașului de est Bakhmut s-au intensificat în ultimele săptămâni, Rusia pretinzând o serie de succese în campania sa de acolo.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.