VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 335: Germania a primit cererea Poloniei de a trimite tancuri Leopard Ucrainei

UPDATE 14:25 Germania a primit cererea oficială a Poloniei de a reexporta tancuri Leopard 2 către Ucraina, a anunţat marţi ministrul polonez al apărării, în timp ce Varșovia intensifică presiunea asupra Berlinului pentru a-și da probarea, scrie Reuters.

În ultima perioadă, Varşovia a crescut constant presiunea asupra Berlinului pentru a-şi da consimțământul, amenințând chiar că va livra aceste tancuri Ucrainei fără aprobarea Germaniei.

Ucraina vrea Leopard 2 de fabricaţie germană, unul dintre tancurile occidentale utilizate pe scară largă, pentru a o ajuta să pătrundă prin liniile ruse şi recaptura teritoriu în acest an. Germania, a cărei aprobare este necesară pentru reexporturile de tancuri Leopard, ezită, temându-se că va determina Moscova să escaladeze conflictul.

„Germanii au primit deja cererea noastră pentru permisiunea de a transfera tancurile Leopard 2 în Ucraina”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter, potrivit Reuters.

„De asemenea, fac apel către partea germană să se alăture coaliţiei ţărilor care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2”, a adăugat el. „Aceasta este cauza noastră comună, deoarece securitatea întregii Europe este în joc!”, a mai scris el.

Berlinul a spus că este dispus să acţioneze rapid dacă există un consens între aceşti aliaţi.

UPDATE 11:45 Rusia pregătește o amplă ofensivă militară în primăvară sau la începutul verii, estimează serviciile ucrainene de informații, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului.

Direcția probabilă de acțiune va fi în regiunile Donețk și Lugansk, în vreme ce șansele unui atac dinspre Belarus rămân scăzute, evaluează partea ucraineană.

UPDATE 9.50 Şeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, Kirilo Timoşenko și-a dat demisia. Informația a fost publicată pe canalul său Telegram.

Timoșenko nu a explicat care a fost motivul demisiei însă a mulțumit lui Zelenski pentru încredere și „oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut”.

Timoșenko a mulțumit, de asemenea, tuturor șefilor administrațiilor militare regionale. Am reușit să construim o echipă puternică în țară. Sunteți minunați. Sunteți adevărați războinici ai luminii!”, a scris acesta.

Timoșenko și-a exprimat recunoștința primarilor orașelor „pentru constructivitatea în dispute” precum și coechipei Direcției de Politică Regională din Biroul Președintelui menționând că „fără dumneavoastră, nimic nu s-ar fi întâmplat”.

Peste 18.000 de civili uciși și răniți în Ucraina

ONU transmite că cel puțin 18.483 de victime civile în Ucraina din cauza războiului Rusiei, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit agenției ONU pentru drepturile omului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat moartea a cel puțin 7.068 de civili și rănirea a cel puțin 11.415 de civili în perioada 24 februarie – 22 ianuarie. Agenția a raportat că cifrele reale sunt probabil cu mult mai mari.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.