VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 334: Rușii susțin că mercenarii Wagner au reușit capturarea unei noi localități, la nord de Bahmut

UPDATE 18:00: Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că forțele militare ale Moscovei au reușit capturarea unei noi localități, Krasnopolivka/Krasnopolie, aflată la nord de Bahmut.

Rușii susțin că respectiva localitate a fost cucerită cu ajutorul mercenarilor Wagner, informează Moscow Times.

„Echipe de asalt alcătuite din voluntari, sprijinite de aviația, trupele de rachete și artileria districtului militar Sud (al armatei ruse), au eliberat saltul Krasnopolie din Donețk”, se arată în mesajul ministerului rus al Apărării. Oficialii forțelor de ocupație ruse din regiunea Zaporojie au anunțat încă de pe 21 ianuarie că localitatea a fost ocupată de către forțele paramilitare de mercenari Wagner.

UPDATE: 17:00 Miniștrii de externe din UE aprobă un ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina.

Conform Reuters, miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat luni, 23 ianuarie încă un ajutor militar pentru Ucraina, au declarat Reuters trei surse diplomatice. Pachetul este în valoare de 500 de milioane de euro.

UPDATE 15:35 Polonia va aplica pentru permisiunea din partea guvernului german de a livra Ucrainei tancurile de luptă Leopard de producţie germană, a anunţat luni premierul Mateusz Morawiecki.

„Vom cere o astfel de aprobare, însă asta este o chestiune secundară”, a declarat Morawiecki la Poznan, în vestul Poloniei. Chiar dacă Polonia nu va primi în final aprobarea Germaniei, îşi doreşte să acţioneze în cadrul unei mici coaliţii, a precizat el. „Dacă Germania nu va face parte din această coaliţie, tot ne vom transfera tancurile în Ucraina împreună cu alţii”, a adăugat Morawiecki, transmite Agerpres.

Germania „nu va sta în calea” Poloniei dacă decide să trimită tancuri de fabricație germană în Ucraina

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat pentru postul francez de televiziune LCI că Germania nu va sta în calea Poloniei dacă aceasta va decide să trimită tancurile sale Leopard 2 în Ucraina, potrivit Sky News.

Vorbind prin intermediul unui translator, Baerbock a declarat: „Deocamdată, întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni s-ar pune, nu am sta în calea ei”.

Pawel Jablonski, ministrul adjunct de externe al Poloniei, a declarat în 20 ianuarie că țara sa ar putea trimite tancurile chiar dacă Germania se opune. Vorbind la un post de radio, Jablonski a afirmat că Polonia este „pregătită să facă un astfel de pas”, după ce Varșovia și alți aliați din NATO au îndemnat Germania să le dea undă verde.

UPDATE 12:36 Serviciul de informaţii externe al Rusiei a acuzat luni Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident la centralele sale nucleare, relatează Reuters, care precizează că nu poate verifica afirmaţia şi că Moscova nu a furnizat dovezi.

Serviciului rus de informații externe susţine într-un comunicat că lansatoarele de rachete HIMARS, sistemele de apărare antiaeriană şi muniţia de artilerie furnizate de SUA au fost transferate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei.

„Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţie furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare”, se precizează în comunicat, care adaugă că un transport de arme spre centrala nucleară Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie.

Centralele nucleare ale Ucrainei sunt în centrul atenţiei de la începutul conflictului. Forţele ruse au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobâl în mai puţin de 48 de ore după invazia trupelor şi au capturat de asemenea centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, la începutul războiului.

UPDATE 10:48 Procuratura Generală din Ucraina a publicat la data de 22 ianuarie un raport unde se arată că de la începutul agresiunii neprovocate a Rusiei față de Ucraina, din 24 februarie 2022, 459 de copii au murit şi 914 au fost răniţi în țara vecină.

Potrivit raportului, cei mai afectați au fost copiii din regiunile: Donețk, Harkov, Kiev, Herson, Zaporojie, Mykolaiv, Lugansk, ș.a.

Autoritățile ucrainene au precizat că din 13.961 de copii deportaţi ilegal, doar 126 au fost repatriaţi în Ucraina.

Totodată, reprezentanții procuraturii din Kiev susțin că datele nu sunt definitive, deoarece nu includ date din teritoriile ocupate de ruşi şi din zonele în care ostilităţile sunt în plină desfăşurare.

De asemenea, de la începutul invaziei, din cauza bombardamentelor, forţele de ocupaţie au avariat 3.126 de instituții de învăţământ din Ucraina, distrugând complet 337 dintre ele.

UPDATE 8:30 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că pe parcursul ultimelor 24 de ore militarii ucraineni au respins atacurile rusești în apropierea a 11 zone din două regiuni și au efectuat șapte lovituri împotriva pozițiilor forțelor rusești. Totodată, Statul Major General declară că în continuare există riscul atacurilor rusești cu rachete terestre, maritime și aeriene și drone kamikaze pe întreg teritoriul Ucrainei.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au efectuat patru lovituri cu rachete și cinci lovituri aeriene. De asemenea, au efectuat peste 40 de trageri cu mai multe lansatoare de rachete.

Potrivit autorităților ucrainene, forțele ruse au desfășurat ofensive nereușite în direcțiile Liman, Avdeevka și Zaporojie și își continuă ofensiva în direcția Bahmut.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că aviația ucraineană a efectuat trei lovituri împotriva zonelor de concentrare a trupelor rusești. De asemenea, a fost doborât o dronă „Orlan 10”. Totodată au fost lovite patru zone de concentrare a rușilor și trei depozite de muniții, a menționat Statul Major General.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.