VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Război în Ucraina, ziua 328. Operațiunea de salvare a victimelor atacului din Dnipro a fost finalizată. Bilanțul victimelor a ajuns la 44

UPDATE 15:35 Operațiunile de salvare a victimelor din orașul Dnipro, unde a avut loc atacul cu rachetă asupra blocului locativ, au fost finalizate, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

Numărul persoanelor care au murit în urma atacului de sâmbătă cu rachete ruseşti asupra unui bloc de apartamente din oraşul Dnipro a ajuns la 44.

„39 de persoane au fost salvate, dintre care 6 copii, 44 de persoane au fost ucise, dintre care 5 copii, iar 79 de persoane au fost rănite, dintre care 16 copii”, informează autoritățile din Ucraina.

UPDATE 12:30 Ucraina cere Occidentului să accelereze furnizarea de arme, în condițiile în care orașul Dnipro a fost lovit cu rachete rusești, atac soldat cu cel puțin 41 de victime după bombardarea unui bloc, iar trupele ucrainene sunt supuse unei presiuni sporite pe frontul de est.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat luni că artileria rusă a bombardat aproximativ 25 de orașe și sate din jurul Bahmut și Avdiika, cele două puncte pe care trupele rusești se concentrează pentru a avansa în regiunea industrială strategică din estul Donbasului.

UPDATE 11:30 Cadavrul unui copil a fost găsit în dărâmăturile de la Dnipro, bilanțul morților urcă la 41.

Salvatorii au găsit în această dimineață cadavrul unui copil în dărâmăturile clădirii rezidențiale lovite de Rusia la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit oficialilor ucraineni citați de The Guardian.

„La ora 09.46, corpul unui copil mort a fost găsit sub dărâmăturile clădirii rezidențiale distruse, la etajul 4. În total, 41 de persoane au murit (inclusiv patru copii), 79 de persoane au fost rănite (inclusiv 16 copii), iar 39 de persoane au fost salvate (inclusiv șase copii)”, a scris pe Telegram Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei.

UPDATE 10.30 Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, a anunțat Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), potrivit The Guardian.

„Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu efecte pe suprafață extinsă, inclusiv bombardamente de artilerie grea, sisteme de lansare multiplă de rachete, rachete și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat al OHCHR.

Biroul pentru drepturile ONU a declarat că a confirmat 7.031 de decese de civili, dar consideră că bilanțul efectiv al victimelor este „considerabil mai mare”, având în vedere coroborarea în așteptare a multor rapoarte și inaccesibilitatea zonelor în care au loc lupte intense.

Majoritatea deceselor de civili înregistrate au avut loc în zonele deținute de guvern din Ucraina – 6.536, comparativ cu 495 înregistrate în zonele deținute de Rusia.

Ucraina spune că numărul civililor uciși ar putea ajunge la zeci de mii.

UPDATE 10:00 Unităţile de rachete şi artilerie ucrainene au lovit un post de comandă rusesc, opt grupuri inamice, un depozit de muniție şi un depozit de combustibil în ultimele 24 de ore, potrivit Ukrinform.

Potrivit Statului Major General, sub pretextul exerciţiilor comune, Rusia şi-a consolidat gruparea aeriană din Belarus, astfel că ameninţarea unor lovituri aeriene şi cu rachete din spaţiul aerian al Belarusului este în creştere.

În ultima zi, trupele ruseşti au lansat două atacuri cu rachete şi şase atacuri aeriene. De asemenea, inamicul a deschis focul cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) de peste 20 de ori, şi anume asupra infrastructurii civile din regiuni precum Harkov, Zaporizhzhia şi Kherson. Au fost raportate victime în rândul civililor. ameninţarea loviturilor aeriene şi cu rachete persistă pe întreg teritoriul Ucrainei. În direcţiile Volyn, Polissia, Siverskyi şi Slobozhanskyi, situaţia a rămas mai degrabă neschimbată.

Nu au fost detectate grupări ofensive inamice. La 16 ianuarie 2023, în apropierea graniţei cu Ucraina, unităţile aeriene ruse şi belaruse au început exerciţii militare comune, la care au participat avioane de luptă ale celor două ţări.

Potrivit Statului Major General, sub pretextul exerciţiilor comune, Rusia şi-a consolidat gruparea aeriană din Belarus. Astfel, ameninţarea unor lovituri aeriene şi cu rachete din spaţiul aerian al Belarusului este în creştere. Peste 30 de localităţi au fost supuse tirurilor inamicului cu tancuri, mortiere şi artilerie, printre care Veterynarne, Zelene, Ternova, Starytsia, Vilcha, Budarky şi Topoli din regiunea Kharkiv, precum şi Seredyna Buda, Popivka, Pavlivka şi Kindrativka din regiunea Sumy. În direcţiile Kupiansk şi Lyman, invadatorii ruşi au bombardat peste 10 aşezări, şi anume Kotliarivka, Krokhmalne, Berestove şi Vilshana din regiunea Kharkiv, şi Novoselivske, Stelmakhivka, makiivka, Nevske şi Kreminna din regiunea Luhansk.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.