VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Israel, ziua 37: Spitalul Al-Quds din orașul Gaza nu mai este operațional. A rămas fără combustibil și energie electrică

Update: Semiluna Roşie palestiniană anunță că spitalul din al-Quds „nu mai este operațional”, deoarece a rămas fără combustibil și energie electrică.

Semiluna Roşie palestiniană precizează că personalul medical depune toate eforturile pentru a îngriji pacienții și răniții, notează The Guardian.

Apelurile repetate pentru asistență internațională urgentă, având în vedere asediul de o săptămână și o pană de comunicare și de internet de cinci zile, nu au avut succes. Spitalul a fost lăsat să se descurce singur sub bombardamentele israeliene continue, ceea ce reprezintă un risc grav pentru personalul medical, pacienți și civilii strămutați.

Criza umanitară din Gaza și din regiunea de nord s-a agravat dramatic, odată cu escaladarea atacurilor militare israeliene, potrivit hotnews.ro.

Semiluna Roșie Palestiniană consideră comunitatea internațională și semnatarii celei de-a patra convenții de la Geneva răspunzători pentru prăbușirea completă a sistemului de sănătate și pentru condițiile umanitare dezastruoase care rezultă din aceasta.

Semiluna Roşie palestiniană afirma că tiruri de vineri ale soldaţilor de elită israelieni asupra spitalului Al-Quds din oraşul Gaza au provocat moartea unei persoane şi au rănit altele 20, în timp ce lupte intense între armata israeliană şi gruparea Hamas se dau în această zonă.

Israelul acuză Hamas că se foloseşte de spitale pentru a ataca şi a ascunde tuneluri. Hamas dezminte, afirmând că este gata să primească o „echipă internaţională” pentru investigaţii.

Update: Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a cerut sâmbătă la Riad ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept „organizaţie teroristă” din cauza operaţiunii ei armate în Fâşia Gaza, informează France Presse şi Reuters.

În discursul său adresat liderilor arabi şi musulmani reuniţi în capitala saudită, Raisi a chemat de asemenea ţările musulmane să se pregătească să-i „înarmeze pe palestinieni” dacă „crimele de război” ale Israelului continuă.

„Armata israeliană trebuie să fie recunoscută ca organizaţie teroristă”, a declarat preşedintele iranian în timpul reuniunii de urgenţă a Ligii Arabe şi Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI) consacrată războiului dintre Israel şi Hamas, scrie Agerpres.

Hamas, susţinută de Iran care o consideră „mişcare de eliberare”, este clasificată drept organizaţie teroristă, mai ales de Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană, aminteşte AFP.

„Acum, când organizaţiile internaţionale au devenit inutile, trebuie să jucăm un rol”, a adăugat Raisi, îndemnând ţările musulmane „să rupă toate relaţiile politice şi economice” cu Israelul, pe care Iranul nu îl recunoaşte.

„Nu există altă cale decât să se reziste în faţa Israelului, sărutăm mâinile Hamas pentru rezistenţa ei împotriva Israelului”, a spus Raisi în discursul său.

El a cerut „un boicot comercial împotriva regimului sionist, în special în sectorul energetic”.

Update: Prima alarmă de alertă cu rachete a zilei a sunat duminică dimineaţă, în Kissufim, în apropiere de Gaza, anunţă Times of Israel.

Comunitatea a fost evacuată de mult timp pe fondul războiului în curs şi după ce oraşele din zona de frontieră au fost devastate în timpul atacului Hamas din 7 octombrie.

Nu există rapoarte imediate privind impactul sau victimele, scrie news.ro.

Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâșiei Gaza, a declarat sâmbătă seară purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari. „Hamas comite o crimă de război prin utilizarea spitalelor și a răspândit mesaje false potrivit cărora atacăm spitalele Shifa”, a adăugat Hagari. 

„Acest lucru este fals, noi luptăm doar împotriva teroriștilor din apropierea spitalului”, mai spune acesta, potrivit jpost.com.

Forțele israeliene nu trag asupra spitalului Al Shifa din orașul Gaza, dar în jurul acestuia au loc ciocniri cu militanții Hamas, a declarat sâmbătă un oficial al apărării, adăugând că oamenii de acolo pot în continuare să părăsească spitalul în siguranță.

Mii de civili s-au adăpostit în complexul Al-Shifa în ultimele săptămâni, dar mulţi au fugit vineri, pe măsură ce trupele israeliene s-au apropiat şi Israelul a extins accesul la rutele sigure de evacuare spre sud.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.