VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rada Supremă de la Kiev a votat un proiect de lege care interzice Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Rusiei

După șase luni de dezbateri aprinse, Rada Supremă de la Kiev a aprobat în primă lectură un proiect de lege care permite interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC, până de curând afiliată la Patriarhia Moscovei, deși Biserica insistă că acum nu are nicio legătură cu Rusia), transmite BBC.

Proiectul de lege prevede posibilitatea interzicerii organizațiilor religioase care numără printre membrii lor persoane condamnate pentru propagandă de război, încalcă legea care interzice justificarea invaziei ruse împotriva Ucrainei sau încalcă egalitatea în drepturi a cetățenilor în ceea ce privește credințele religioase.

Deputații ucraineni au votat în prima lectură o versiune „soft” a proiectului, care prevede o procedură dificilă și îndelungată de interzicere a comunităților religioase asociate cu Rusia. Dar, înainte de a doua lectură, documentul ar putea fi teoretic modificat și înăsprit.

Discuțiile despre o lege specială pentru a limita activitățile bisericilor pro-ruse din Ucraina au loc de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie 2022. Biserica Ortodoxă Rusă și liderul său, Patriarhul Kiril, susțin în mod constant acțiunile Kremlinului.

În decembrie anul trecut, președintele Volodimir Zelenski s-a alăturat luptei pentru „independența spirituală” și, împreună cu SBU, serviciul secret ucrainean, a lansat procesul de anchetare a reprezentanților „lumii rusești” din cadrul UOC.

Pe fondul încercărilor de a expulza această biserică din Lavra Peșterilor din Kiev și din alte biserici vechi din Ucraina, în Rada au apărut mai multe proiecte de lege privind o interdicție totală sau parțială. În același timp, un sondaj de opinie a arătat că majoritatea ucrainenilor sprijină interdicția.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.