VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

R. Moldova va prezenta la APCE raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor în calitate de membră a CE

Raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor din partea Republicii Moldova în calitate de țară membră a Consiliului Europei va fi prezentat în cadrul sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea se va desfășura la Strasbourg, în perioada 23-27 ianuarie 2023.

Raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor din partea Republicii Moldova a fost elaborat de coraportorii Pierre-Alain Fridez, Elveția, și Inese Lībiņa-Egnere, Letonia, în cadrul Comitetului pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare). Membrii delegației Parlamentului Republicii Moldova, deputații Ion Groza și Mihail Popșoi, vor interveni în cadrul dezbaterilor pe marginea acestui document.

Pe agenda sesiunii de iarnă a APCE mai figurează dezbaterea de urgență a aspectelor juridice și celor referitoare la drepturile omului a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Vor fi dezbătute, de asemenea, tensiunile recente dintre Priștina și Belgrad.

APCE va discuta și despre impactul conflictelor armate asupra mediului, precum și despre provocările etice, culturale și educaționale ale aplicațiilor de urmărire a contactelor. Va fi examinată și construirea rețelelor academice deschise ale Consiliului Europei (OCEAN).

Un alt subiect de actualitate, inclus pe ordinea de zi a sesiunii, este violența sexuală legată de conflict. Deputata Natalia Davidovici va avea o intervenție în acest context. Totodată, parlamentara se va referi la Convenția de la Istanbul, rolul și responsabilitatea bărbaților și băieților în stoparea violenței de gen împotriva femeilor și fetelor, identificarea soluțiilor pentru captivitatea conjugală.

În cadrul sesiunii de iarnă, urmează a fi ales noul Președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, precum și vicepreședinții APCE. Printre oficialii invitați să se adreseze deputaților în cadrul plenarei se numără prim-ministrul Islandei, Katrin Jakobsdottir, și ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.