VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova va împrumuta 40 mln de dolari pentru îmbunătățirea serviciilor de reabilitare a pacienților

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) va oferi Republicii Moldova asistență financiară pentru modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare a pacienților. Creditul de 40 de milioane de dolari va fi utilizat pentru reabilitarea pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord și pentru finanțarea programelor de prevenire a bolilor netransmisibile.

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul privind inițierea unui acord de împrumut. Potrivit Parlamentului, o parte din resursele financiare sunt destinate pentru reabilitarea pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. În acest sens, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice vor fi dezvoltate și modernizate departamente care vor fi dotate cu dispozitivele medicale necesare.

Totodată, o parte din împrumut va fi folosit pentru finanțarea programelor de prevenire și management a bolilor netransmisibile atât pentru cetățenii țării, cât și pentru refugiați; screening și tratament; instruirea lucrătorilor din domeniul sănătății; campanii de conștientizare a publicului privind factorii majori de risc în cazul accidentelor vasculare cerebrale și atacurilor de cord, inclusiv hipertensiunea arterială, consumul de sare, inactivitatea fizică și alimentația nesănătoasă; extinderea programelor existente de telemedicină și soluțiilor digitale în materie de sănătate și asistență medicală.

De asemenea, va fi finanțată integrarea îngrijirii multidisciplinare pentru pacienții cardiaci și cu accident vascular cerebral, consolidarea infrastructurii digitale pentru a sprijini integrarea serviciilor de reabilitare, planificarea externării si protocoale la nivel de asistență medicală primară și dezvoltarea modelelor de îngrijire la domiciliu pentru minimizarea tratamentului inutil și prelungit în regim de spitalizare.

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind proiectul „Modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare” va intra în vigoare după cel mult 90 de zile de la data semnării.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.