VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova va denunța încă două acorduri încheiate cu CSI. Unul din documente se referă la ajutorul reciproc în caz de accidente

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv miercuri, 14 iunie, denunțarea a două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Respectiv, va fi denunțat Acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre CSE și Acordul cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine.

Acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre ale CSI a fost ratificat de Republica Moldova în anul 2003. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în prezent, prevederile acestui Acord sunt irelevante și nu mai pot fi aplicate pe teritoriul țării noastre, reieșind din contextul în care, din anul 2021, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent cauzată de limitarea livrărilor de gaze și de atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Acordul cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine a fost încheiat la Minsk. Documentul a fost semnat de Republica Azerbaidjan, Federația Rusă, Republica Armenia, Republica Tadjikistan, Republica Belarus, Turkmenistan, Republica Kazahstan, Republica Uzbekistan, Republica Kârgâzstan, Ucraina și țara noastră.

Potrivit Ministerului Culturii, până în prezent, circa 90 % din prevederile Acordului nu au fost implementate, iar acest lucru relevă ineficiența și inaplicabilitatea acestui document.

Menționăm că R. Moldova a mai denunțat recent două acorduri încheiate cu CSI: Acordul privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen și Acordul referitor la Forțele Armate Strategice din 30 decembrie 1991.

De menționat că, anterior, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care solicită inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.