Republica Moldova va avea, în premieră, un Registru Arheologic Național, o bază de date ce va cuprinde peste 11.000 de situri ocrotite de stat. Documentul a fost aprobat azi la ședința Guvernului.
Până acum, Registrul Monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de stat, conținea aproximativ 4900 de situri. Acestea au fost transferate în registrul specializat, care a fost extins și include 11.081 de situri arheologice.
Registrul va fi utilizat pentru evidența siturilor arheologice, pentru delimitarea și protecția acestora. De asemenea, informațiile din Registru vor fi utilizate în vederea elaborării planurilor zonelor de protecție a siturilor, cu înregistrarea acestora în baza de date a Agenției Servicii Publice. „Informațiile cu referire la siturile arheologice incluse în Registru vor fi utilizate și pentru elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului și a planurilor urbanistice ale localităților Republicii Moldova”, menționează ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care aduce mulțumiri specialiștilor din cadrul Agenției Naționale Arheologice pentru volumul de muncă enorm în actualizarea datelor din Registru.