VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova, una dintre țările cu cele mai slabe armate din lume

Armata națională ocupă penultimul loc în lume, potrivit unui clasament anual realizat de Global Firepower.

Conform clasamentului, Republica Moldova a căzut cu o poziție față de anul trecut.

Armata Statelor Unite ale Americii este cotată ca cea mai puternică din lume. Și în acest an armata Statelor Unite ale Americii ocupă poziția de frunte și este considerată cea mai puternică.

Statele Unite sunt urmate de Federația Rusă și China, care, la fel, și-au menținut pozițiile de anul trecut. În top 10 cele mai puternice armate ale lumii au intervenit puține schimbări față de anul trecut, cea mai semnificativă fiind că Franța nu se mai regăsește în acest clasament, locul său fiind ocupat de armata Turciei.

România ocupă poziția 47, în timp ce armata ucraineană a coborât 3 poziții și se află pe locul 18 în clasamentul realizat de publicația de specialitate, Global Firepower.

Țările cu cele mai slabe armate sunt Suriname, Republica Moldova și Bhutan.

Comparativ cu anul trecut, țara noastră a coborât o poziție, și se află pe penultimul loc al clasamentului, pe poziția 144. La alcătuirea acestui clasament au fost analizați indicatori cum ar fi cantitatea de echipament militar, trupele de care dispune fiecare țară, puterea financiară și alte resurse.

Precizăm că din bugetul de stat pentru anul 2024, au fost alocați aproximativ 2 miliarde de lei pentru sectorul de apărare națională, ceea ce reprezintă aproximativ 0,7% din Produsul Intern Brut.

În același timp, clasamentul infirmă narațiunile promovate de unele instituții de presă și oficiali ruși care susțin că Republica Moldova și-ar fortifica armata pentru a se implica în războiul din Ucraina.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.