VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Atenție, gheața subțire – un pericol pentru viață! IGSU îndeamnă cetățenii să fie prudenți

IGSU avertizează cetățenii că gheața fragilă pe suprafața bazinelor acvatice prezintă un pericol pentru viață și sănătate, în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus.

Deteriorarea gheții pune în pericol viața celor aflați pe aceasta. Astfel, este strict interzisă aflarea pe gheață, dacă stratul nu depășește 7-10 centimetri.

În acest context, amatorii de pescuit la copcă sunt îndemnați să fie foarte atenți și să respecte regulile principale de comportament pe gheață. Pescarii sunt rugați să nu facă mai multe găuri împrejurul său, dar și să păstreze distanța de cel puțin 3 m unul de la altul.

În vederea evitării prăbușirii sub stratul de gheață, este necesar ca pescarii să părăsească locul ales, dacă apa începe să curgă din gaura perforată și dacă sub gheață există crengi, plante înghețate, precum și sunt evidente bule de aer în gheață. Cei care aleg pescuitul la copcă, trebuie neapărat să fie echipați cu mijloace de salvare.

Astfel, în timpul pescuitului la copcă pescarii trebuie să aibă la dispoziție un cablu de 12-15 metri cu o greutate fixată la un capăt și cu un laț la celălalt capăt, o bârnă lungă și o scândură lată. Totodată, aceștia trebuie să poarte veste de salvare, dar și să țină la îndemână un obiect ascuțit, cum ar fi un cuțit, cârlig sau cuie pentru agățarea de gheață în cazul prăbușirii.

Potrivit IGSU, minorii sunt cei mai expuși riscului de prăbușire. Maturii sunt atenționați să nu le permită aflarea și jocul pe gheața bazinelor acvatice. Pentru evitarea cazurilor tragice, maturii sunt rugați să interzică minorilor schiatul și patinajul în preajma bazinelor acvatice, dar și aflarea acestora pe mal, unde sub zăpadă pot exista fisuri, găuri sau aer acumulat sub stratul format.

Pentru a extrage persoana prăbușită este indicat să mergeți târâș către sinistrat și să întindeți către el o creangă, o rangă de fier sau orice alt obiect de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață.

Potrivit medicilor, persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. Totodată, în mod de urgență hainele acesteia trebuie să fie schimbate, iar apoi sinistratul să fie învelit cu o plapumă călduroasă și neapărat să fie administrate băuturi calde.

Mai mult, în caz dacă observați persoane căzute sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să apeleze în mod de urgență Serviciul 112.

Conform datelor statistice, pe parcursul anului 2023 în Republica Moldova au fost înregistrate 60 cazuri de înec, soldate cu 11 decese în perioada rece a anului.

În total, pe parcursul anului precedent, de către angajații stațiilor de salvare pe apă din Republica Moldova, au fost salvate de la înec 254 persoane. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raza municipiului Chișinău, în perioada rece a anului trecut unde au fost salvate 4 persoane.

Activități similare de prevenire a incidentelor pe apă se desfășoară de angajații IGSU în toate raioanele țării, având drept scop minimalizarea cazurilor de înec în perioada rece a anului.

Citește și: Revin ninsorile, iar vremea se răcește: Ce temperaturi vom avea în următoarele zile

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.