VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova tot mai aproape de UE. Executivul UE va recomanda miercuri deschiderea negocierilor de aderare

​Executivul Uniunii Europene va recomanda la 8 noiembrie deschiderea negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina. Aceasta va fi posibil dacă țările vor îndeplini condițiile prevăzute, au declarat doi oficiali europeni, citați de Reuters.

Oficialii UE au spus că această recomandare înseamnă că negocierile oficiale cu Chişinăul și Kievul ar putea începe anul viitor.

Sursele Reuters au adăugat că raportul Comisiei Europene, care se va referi, de asemenea, la progresele înregistrate de alţi candidaţi la aderarea la UE, nu a fost încă finalizat.

Executivul european va formula această recomandare, însă decizia finală aparține liderilor UE, care ar putea aproba-o la summitul pe care îl vor avea în decembrie.

Pentru începerea negocierilor de aderare, Republica Moldova trebuie să îndeplinească nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Domeniile vizate sunt justiția, combaterea corupției şi crimei organizate, dez-oligarhizarea, reforma administrației publice şi a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale şi protejarea drepturilor omului.

La începutul lunii octombrie, Plenul Parlamentului European a aprobat, cu o majoritate largă, Rezoluția care cere Consiliului European și Comisiei Europene să inițieze negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până la sfârșitul acestui an.

Amintim că, R. Moldova a depus cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. Consiliul va decide cu privire la următoarele etape de îndată ce Republica Moldova va îndeplini condițiile prezentate în avizul Comisiei Europene privind cererea sa de aderare la UE.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.