VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova și România își vor interconecta rețelele de gaze naturale și energie electrică. Memorandumul, aprobat de Guvern

Proiectul de hotărâre a Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România, a fost aprobat la 7 februarie de cabinetul de miniștri. Potrivit ministerului Energiei, memorandumul are ca principal obiectiv să exploateze oportunitățile de cooperare bilaterală pentru a promova dezvoltarea Republicii Moldova și a României.

Aprobarea Memorandumului va contribui la consolidarea securității furnizării de resurse energetice pentru ambele țări. De asemenea, va permite diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare la nivel regional.

În sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede acțiuni specifice legate de creșterea capacității de transport a gazelor naturale și examinarea posibilității de extindere a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport în jurul Chișinăului până la sfârșitul anului 2031.

În sectorul energiei electrice, Memorandumul vizează realizarea unor proiecte de importanță strategică, precum Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stațiilor 400 kV Suceava și Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și Republica Moldova și o stație electrică pe teritoriul României.

Totodată, aprobarea Memorandumului va permite desemnarea „OPCOM” SA ca operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, în vederea integrării pieței de energie electrică din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor.

De asemenea, Memorandumul urmărește implementarea obiectivelor de politică energetică ale Uniunii Europene privind dezvoltarea interconectării cu statele învecinate și întărirea relațiilor cu Republica Moldova în cadrul Comunității Energiei, cu scopul de a integra piețele de energie locale în piața unică europeană.

Un alt aspect important al Memorandumului se referă la coordonarea pozițiilor în cadrul reuniunilor Comisiei Europene – România – Republica Moldova – instituții financiare internaționale, în vederea prioritizării obiectivelor de infrastructură și evitării suprapunerii de activități sau acțiuni care ar putea întârzia realizarea proiectelor prioritare respectând totodată legislațiile naționale.

Memorandumul, care conține 4 capitole și 11 articole, are ca scop stabilirea unui cadru de cooperare în domeniul energiei între cele două țări. Acesta vizează autoritățile desemnate, obiectivele, măsurile organizatorice și dispozițiile finale. Unul dintre obiectivele principale ale Memorandumului este facilitarea schimbului de energie pe termen lung și promovarea schimbului de cunoștințe tehnice și experiență.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.