VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova și-a stabilizat securitatea energetică, afirmă Artur Lorkowski

În anul 2023 Republica Moldova și-a stabilizat securitatea energetică, atât pentru livrările de gaz, cât de energie electrică. Acest fapt deschide noi oportunități pentru reformele în domeniu. Și cu cât mai înalt este gradul de securitate, cu atât mai rapid Republica Moldova se apropie de integrarea europeană. Declarațiile au fost făcute după ședința comună a membrilor Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe și ai Comisiei mediu, climă și tranziție verde cu directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkowski.

Într-un briefing de presă, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat că anul 2023 a fost unul extrem de important în ceea ce ține de domeniul energetic. Republica Moldova a reușit să-și consolideze independența energetică și a reușit, în sfârșit, să se rupă de dependența gazului rusesc. „De asemenea, am aprobat câteva legi importante în domeniul regenerabilelor în Parlament, care ne vor permite să popularizăm tot ceea ce înseamnă regenerabile”, spus deputatul citat de IPN.

Radu Marian a precizat că, urmare a adoptării unor prevederi legale, anul acesta va fi lansată o licitație de volume înalte pe segmentul energiei regenerabile, fapt ce va permite majorarea substanțială a ponderii regenerabilelor în necesarul energiei electrice pentru Republica Moldova. „În 2024 o să ne concentrăm pe tot ce înseamnă eficiență energetică – să consolidăm Fondul de eficiență energetică, să promovăm procesul de cogenerare, trebuie să reducem influența sursei de gaze naturale și să avem mai mult cogenerare, așa cum e în țările europene. Și, evident, în 2024 la Parlament o să ne concentrăm pe aprobarea unei legi care să ne asigure stocuri minime de produse petroliere”, a declarat Radu Marian.

Directorul Secretariatului Comunității Energetice, Arthur Lorkowski, a declarat că astăzi au fost discutate progresele înregistrate pe parcursul anului trecut. „În anul 2023 Republica Moldova și-a stabilizat securitatea energetică, pentru livrările în țară atât de gaz, cât și de energie electrică. Astăzi am reconfirmat aceste eforturi, care au fost înregistrate în Republica Moldova pentru acest scop. Procesul de separare, atât a sistemelor de electricitate, cât și sistemelor de gaze a fost foarte important. Procesul care a limitat impactul extern asupra livrărilor în Republica Moldova. Și mă bucur foarte mult că Secretariatul Comunității Energetice a sprijinit Republica Moldova în atingerea acestor rezultate”, a notat oficialul.

Potrivit lui, au fost discutate și reformele pe piața de electricitate. „Moldova a fost invitată să adere la piața energetică europeană. Și faptul că Republica Moldova aderă la această piață s-a dovedit a fi un lucru esențial pentru securitatea energetică. Integrarea europeană presupune și întreprinderea unor acțiuni clare în domeniul schimbărilor climatice și în domeniul energiei regenerabile. Am confirmat astăzi importanța stabilirii unui plan național în acest sens”, a mai spus Arthur Lorkowski.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.