VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

R. Moldova își încheie președinția în exercițiu în cadrul GUAM: Mesajul lui Nicu Popescu

Republica Moldova își încheie președinția în exercițiu în cadrul Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (AP GUAM). Astăzi, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a participat în format de videoconferință la cea de-a 40-a reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre GUAM, eveniment care a marcat finalul deținerii președinției în exercițiu a organizației de către țara noastră.

”Președinția Republicii Moldova în cadrul GUAM a coincis cu cea de-a 25-a aniversare a Organizației, fapt ce a permis țării noastre reînnoirea angajamentelor față de valorile și obiectivele organizației: democrație, stat de drept, respectarea drepturilor omului, consolidarea securității și stabilității regionale, aprofundarea integrării europene pentru a crea un spațiu comun de securitate, stimulare economică și cooperare umanitară.

Am susținut și continuăm să susținem valorile pe care a fost fondată organizația, în special pe fundalul invaziei brutale a Ucrainei de către Rusia. Țara noastră, inclusiv în format regional, a condamnat cu fermitate războiul și rămâne solidară cu Ucraina în lupta sa pentru libertate și democrație. Rămânem fermi în sprijinirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și vom continua să asigurăm siguranța și bunăstarea a peste 80 de mii de refugiați din Ucraina care locuiesc în Moldova, să oferim asistență umanitară, să asigurăm căile de solidaritate și să facem tot posibilul pentru a fi un contribuitor la stabilitatea regională”, a scris Nicu Popescu.

Totodată, ministrul a subliniat că în cadrul GUAM am avut contacte excelente cu toate statele membre, cu organizațiile internaționale și regionale.

Am realizat un șir de progrese în activitatea sectorială, reunind grupuri de lucru privind situațiile excepționale, transport, știință și educație, comunicare strategică și comerţ”, a mai menționat Popescu.

GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova) a fost constituită la 10 octombrie 1997. În anul 2006, aceasta şi-a schimbat denumirea în Organizaţia Internaţională pentru Democraţie şi Cooperare Economică – GUAM.

În 2021, președinția AP GUAM a fost deținută de Georgia.  

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.