VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova, în fața unei decizii istorice. Deschiderea negocierilor de aderarea la UE, pe odinea de zi a summitului Consiliului European

Consiliul European se reunește astăzi la Bruxelles și urmează să decidă dacă aprobă deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina. Liderii europeni vor dezbate acest subiect în cadrul chestiunii cu privire la extinderea UE. R. Moldova și Ucraina au depus cererea de aderare la UE în 2022, obținând și statutul de țără candidat la aderare.

Înainte de Consiliul European, Președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, au purtat discuții cu oficialii de nivel înalt ai tuturor statelor membre UE pentru a promova importanța lansării negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Țara noastră se bucură de sprijinul tuturor statelor membre UE însă Ungaria se împotrivește începerii negocierilor de aderarea a Ucrainei la UE. Dacă autoritățile de la Budapesta nu vor susține aderarea Ucrainei la blocul comunitar, va fi afectată și țara noastră deoarece decizia urmează să fie examinată „la pachet”.

Președinta Maia Sandu a declarat aseară într-un interviu pentru Vocea Basarabiei că indiferent de hotărârea Consiliului European, R. Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană.

„Orice s-ar întâmpla, R. Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană. Acum un an și jumate, toate statele membre ale UE au deschis poarta pentru țara noastră și au spus clar că R. Moldova poate deveni stat membru al Uniunii Europene. Inițierea negocierilor este un pas tehnic și ne dorim ca acest pas să fie făcut mai devreme decât mai târziu, dar indiferent dacă se va întâmpla în această săptămână decizia sau dacă se va întâmpla peste o lună sau două asta nu schimbă cu nimic traiectoria noastră. Aderarea la UE înseamnă în primul rând transformarea statului nostru de tipul statelor UE”, a precizat șefa statului.

Pe 13 decembrie, Parlamentul European a cerut Consiliului European să decidă în cadrul reuniunii din 14 – 15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Rezoluția a fost adoptată cu o largă majoritate: 468 de deputați au votat pentru, 99 au fost împotrivă și 58 de parlamentari s-au abținut.

Comisia Europeană, de asemenea, la 8 noiembrie a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova și Ucraina.

Chișinăul consideră că este pregătit pentru lansarea negocierilor de aderare. Autoritățile spun că Republica Moldova a realizat 94% dintre toate obligațiile pe care și le-a asumat în calitate de stat candidat. Restanțele țin de deoligarhizare, lupta împotriva corupției și supremația legii. Totodată, Chișinăul dă asigurări că toate sarcinile vor fi realizate complet până în martie 2024.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.