Noile rute de aprovizionare cu gaze naturale în sud-estul Europei pot oferi oportunități pentru Republica Moldova și cetățenii ei, care vor avea acces la diverse surse de gaze la prețuri competitive. Integrarea pe piața regională de gaze a fost discutată, astăzi, la Chișinău, în cadrul unui atelier de lucru organizat de Ministerul Energiei, Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Gaze (ENTSO-G) și Secretariatul Comunității Energetice.
Experții europeni și autohtoni au abordat principalele provocări din Republica Moldova, precum unele aspecte de reglementare a pieței gazelor naturale, transpunerea și implementarea codurilor de rețea, obligația de a face stocuri de gaze, modele de separare a operatorilor sistemelor de transport de gaze (unbundling) din țările vecine, dar și importanța dezvoltării sectorului gaze naturale cu emisii reduse de carbon.
La fel, s-a discutat despre oportunitatea utilizării Platformei energetice europene de achiziții comune de gaze naturale. Platforma își propune să coordoneze acțiunile și negocierile UE cu furnizorii externi, pentru a beneficia de ponderea Uniunii pe piața globală a gazelor și a obține condiții mai bune pentru toți consumatorii UE. Achizițiile comune de gaze naturale în cadrul acestei Platforme sunt planificate a fi lansate în trimestrul doi al anului curent.
Un alt subiect pus în discuție a fost asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale la nivel UE și măsurile planificate de UE în acest scop pentru următorul sezon de încălzire 2023-2024.
„În sezonul trecut Energocom a fost prima companie din regiune care utilizat „coridorul vertical” Grecia-Bulgaria-România-Moldova-Ucraina. Astfel, Republica Moldova vine către țările europene cu o ofertă de securitate energetică în domeniul gazelor – o rută de transport ce va permite mai buna valorificare a depozitelor subterane de gaze din Ucraina”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Pe lângă diversificarea surselor de aprovizionare, Republica Moldova își va armoniza cadrul legal la cel european, iar tarifele de transport transparente și bine structurate vor permite ca țara noastră să devină atractivă pentru tranzit.
Evenimentul a fost susținut de proiectul Fondul de consiliere în politici, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).