VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

R. Moldova accede la Acordul privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Republica Moldova accede la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima și a doua lectură de Parlament.  

Potrivit notei informative a proiectului de lege, accederea Republicii Moldova la acest Acord subliniază o dată în plus importanța continuării sprijinirii Ucrainei, precum și solidaritatea manifestată de țara noastră în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei este o platformă de înregistrare, sub orice formă documentară, a informațiilor privind probele și plângerile despre prejudiciul, pierderile sau vătămările cauzate de Federația Rusă în Ucraina, începând cu data de 24 februarie 2022.

În Registru vor fi recepționate și procesate informațiile privind plângerile și probele, care vor fi clasificate în categorii și organizate. Registrul daunelor nu va avea funcții de judecare și nu va fi competent să determine răspunderea și alocarea oricăror plăți sau compensații.

Importanța Rezoluției de creare a Acordului Parțial Extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost recunoscută la Summitul Consiliului Europei din luna mai 2023. Registrul daunelor va fi înființat ca o instituție de cooperare interguvernamentală, acționând în cadrul instituțional al Consiliului Europei, însă cu sediul la Haga. De asemenea, Registrul va avea un birou în Ucraina, care va facilita contactele cu potențialii reclamanți și cu publicul larg din Ucraina.

Activitatea Registrului va reprezenta prima componentă a unui viitor mecanism internațional de despăgubire. Acordul Parțial Extins privind registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptat pentru o perioadă inițială de trei ani, cu posibilitatea continuării acestuia, în caz de necesitate.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.