VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova a participat la primul proces de licitație de pe platforma comună de achiziție de gaze a UE

Primul proces de licitație de pe platforma comună de achiziție de gaze a UE, unde a participat și R. Moldova, a fost un „succes remarcabil”, a declarat Comisia Europeană.

În context, Societatea pe Acțiuni „Energocom” anunță că a solicitat oferte de cumpărare pe Platforma unică de achiziție de gaze a UE volume de 5 000 MWh/lunar, în total 60 000 MWh, acesta fiind volumul minim admis de platformă, cu scopul de a testa funcționarea acesteia. Prețurile primite la solicitarea Energocom cu livrare la punctul de livrare virtual din R. Moldova se bazează pe cotația TTF.

Companiile energetice din bloc și alte țări participante – Ucraina, R. Moldova, Georgia și statele din Balcanii de Vest – au depus până săptămâna trecută oferte de 11,6 miliarde de metri cubi (bcm) pe platforma AggregateEU, în timp ce oferta furnizorilor ce au participat la prima rundă a fost de 13,4 miliarde metri cubi.

„Acesta este un succes remarcabil și arată că am avut dreptate să ne punem în comun cererea, să folosim puterea colectivă de negociere a Europei și să lucrăm împreună pentru a ne umple depozitele de gaz pentru iarna viitoare (…). Vreau să le mulțumesc tuturor celor 25 de furnizori care și-au depus ofertele – depășind cererea noastră colectivă (…). Acesta este un rezultat excelent pentru un instrument care nu exista în urmă cu aproximativ cinci luni”, a spus vice-președintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič.

Aproximativ o cincime din volumul total de gaze reprezintă gazul natural lichefiat (GNL), care este livrat de nave către terminale situate în principal pe peninsula Iberică și pe Marea Nordului, restul de 80% fiind solicitat prin conductă.

Obiectivul platformei „AggregateEU” este de a adăuga cererea şi a negocia împreună pentru a ieftini importurile de gaze, în vederea umplerii depozitelor pentru iarna viitoare, depozite care se află la 62,04% din capacitate (pe 8 mai), faţă de 36,87% în urmă cu un an, după invazia Ucrainei de către Rusia.

Noul sistem, care lasă pe dinafară gazele ruseşti şi orice companie din Rusia, fie că e furnizor, fie ca e client, obligă statele membre să adauge cel puţin 15% din cererea lor pentru umplerea depozitelor, adică 13,5 miliarde mc, deşi nu sunt obligate să cumpere gaze.

Comisia Europeană va organiza licitaţii similare la fiecare două luni.

Citește și: „Un reper istoric”: R. Moldova poate participa la prima achiziție comună de gaze lansată de Comisia Europeană

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.