VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova a exportat 16 mii de tone de cireșe în anul curent. Livrările către UE au crescut de 12,5 ori

În acest an, R. Moldova a exportat peste 16 mii tone de cireșe în valoare de peste 22 milioane dolari. Sezonul de recoltare al cireșelor moldovenești s-a încheiat cu o creștere a exporturilor pe piața Uniunii Europene de 12,5 ori, comparativ cu anul 2022.

Cireșele moldovenești, în sezonul anului 2023, au reușit să fie livrate în premieră în mai multe țări ale Uniunii Europene precum: Spania, Italia, Belgia, Olanda. Alte 163 de tone au fost exportate către Marea Britanie.

În 2022, pe piața UE au fost exportate 208 tone de cireșe moldovenești, iar în 2023 cifra exporturilor ajunge la 2600 tone, ceea ce reprezintă o creștere de 12,5 ori.

Potrivit USAID, această performanță se datorează eforturilor și investițiilor producătorilor de fructe din ultimii ani. Aceștia au investit în soiuri moderne, solicitate pe piață, infrastructură de post recoltare: răcire forțată, păstrare și ambalare pentru cireșe, implementarea standardelor internaționale.

Experții sunt de părere că anul 2023 poate fi considerat favorabil pentru producătorii care au dorit să acceseze noi piețe pentru cireșe. Această situație favorabilă se datorează lipsei de producție din partea concurenților cheie, precum Grecia, Spania și Italia.

Datorită acestei conjuncturi, producătorii moldoveni au avut posibilitatea de a satisface cererea de cireșe de pe piața UE. De asemenea, a fost o oportunitate deosebită pentru producătorii moldoveni să prezinte oferta de cireșe și să demonstreze competitivitatea fructelor moldovenești pe această piață pentru dezvoltarea parteneriatelor comerciale pe termen lung.

Vera Ciobanu este administratoarea întreprinderii Moreller SRL, care produce cireșe pe o suprafață de circa 11 ha. În acest an compania a livrat cireșe în Spania.

„Livada noastră de cireș a intrat în rod anul trecut. Sezonul acesta a fost provocator pentru compania noastră, pentru că, asistați de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, am implementat cerințele standardului GLOBALG.A.P și GRASP. De asemenea, am avut prima experiență de livrare a fructelor pe piața UE. Am încheiat sezonul cu rezultate bune și lecții învățate”, spune Vera Ciobanu.

În ultimii 5 ani, în Moldova, suprafețele de livezi cu cireș au crescut de la 3.600 la 4.300 hectare. Moldova se poziționează în top 15 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.