VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Luptă internă în Găgăuzia. Adunarea Populară de la Comrat respinge repetat candidații bașkanului Evghenia Guțul pentru comitetul executiv

Potrivit Radio Moldova, Adunarea Populară de la Comrat a respins din nou candidații pentru Comitetului Executiv al Găgăuziei propuși de proaspăta guvernatoare a regiunii, Evghenia Guțul. Motivul este același, ca și în cazul precedentei întruniri, că ”nu corespund cerințelor”.

Subiectul a provocat dezbateri și în ședința de azi a Adunării Populare de la Comrat, după ce la cea precedentă deputații din Găgăuzia au respins propunerile Evgheniei Guțul din motiv că unii candidați nu cunosc limba găgăuză sau nu au experiența necesară. Deputații de la Comrat s-au certat și din cauza unui protest organizat de adepții Evgheniei Guțul, iar presa din regiune a scris că oamenii ar fi fost plătiți pentru a participa la această acțiune.

Deputata din fracțiunea Partidului Socialiștilor a Adunării Populare, Elena Iurcenko, i-a cerut bașkanului Evghenia Guțul să iasă în fața protestatarilor și să-i îndemne să renunțe la manifestare din cauza caniculei.

„Sunteți gata să apărați oamenii care au venit la protestul pe care l-ați organizat și vor fi pedepsiți, conform legii? Au venit mulți minori și bătrâni pe care i-ați angajat. Este greșit să punem oamenii împotriva oamenilor. Sunteți personal responsabilă pentru fiecare dintre ei. Nu mai incitați la ură în Găgăuzia”, a declarat Elena Iurcenko.

Evghenia Guțul a negat că ea ar fi organizat acțiunea de protest.

Protestatarii, veniți din mai multe localități ale regiunii, au făcut apel la deputați să aprobe componența Comitetului Executiv.

„Echipa Evgheniei Guțul a promis în campania electorală să schimbe situația în bine în autonomie, să contribuie la dezvoltarea ei, astfel încât fiecare cetățean să o simtă de la cei mici la cei vârstnici. Cu cât mai mult durează tergiversarea numirii Executivului, cu atât mai mult întârzie acest proces.”

Amintim că Evghenia Guțul, reprezentanta fostului partid Șor, a învins la alegerile pentru funcția de bașcan din luna mai, în urma unui scrutin a cărui corectitudine a fost contestată, iar instituțiile statului au reclamat încălcări și fraude electorale.

În campanie, Evghenia Guțul a fost susținută de interpreți ruși și consiliată de strategi politici conectați la serviciile secrete ruse. Printre membrii pe care îi propune aceasta în noua componență a organului executiv de la Comrat este și primarul de Orhei, Pavel Verejanu, considerat un apropiat al politicianului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

Potrivit legii din UTA Găgăuzia, pentru a aproba componența comitetului executiv, toți candidații trebuie să treacă un test de cunoaștere a limbii găgăuze, ceea ce nu s-a făcut.

De asemenea, conform legislației, guvernatorul autonomiei găgăuze este în drept să dizolve înainte de termen Adunarea Populară a Găgăuziei în cazul imposibilității de a forma Comitetul Executiv al Găgăuziei în decurs de 45 de zile de la propunerea componenței lui sau în cazul blocării timp de 2 luni a proiectului legii bugetului Găgăuziei.

Adunarea Populară poate fi dizolvată după consultarea de către Guvernator a fracțiunilor și a Prezidiului Adunării Populare. Adunarea Populară poate fi dizolvată numai după ce se respinge a doua oară componența Comitetului Executiv propusă de guvernator.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.