VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Putin și-a anunțat victoria categorică. Cu un scor de 88%, liderul de la Kremlin intră în al cincilea mandat

Scrutinul prezidențial din Rusia, așa și cum era de așteptat, nu a adus nicio surpriză. Vladimir Putin și-a asigurat al cincilea mandat de președinte al Rusiei la finalul unor alegeri în care, potrivit rezultatelor anunțate de Moscova, a obținut aproximativ 88% dintre voturile exprimate. În acest context, Putin a vorbit despre „transparența” alegerilor, criticând în același timp democrația americană, arată o analiză BBC.

Liderul rus și-a revendicat victoria în condițiile în care niciun candidat credibil al opoziției nu a fost lăsat să candideze la prezidențiale. El a salutat campania electorală din țara sa ca fiind mult mai avansată decât cea din SUA, referindu-se la utilizarea de către Rusia a votului online, care, potrivit oficialilor, a adus opt milioane de votanți.

„Este transparent și absolut obiectiv (…), nu ca în SUA cu votul prin corespondență (…) poți cumpăra un vot pentru 10 dolari”, a spus Putin, care a fost filmat votând online.

De asemenea, Putin i-a lăudat pe militanții opoziției pentru că i-au încurajat pe alegători să se prezinte la vot în număr mai mare, însă i-a condamnat pe cei care au deteriorat buletinele de vot, avertizând că vor fi luate măsuri împotriva lor.

Totodată, liderul rus s-a referit la Aleksei Navalnîi rostindu-i numele în public pentru prima dată la mai bine de o lună după ce principalul său opozant a murit într-o colonie penală din zona Cercului Arctic. Putin a confirmat informațiile despre un schimb de prizonieri cu Occidentul care l-ar fi implicat și pe Navalnîi.

„Am spus că sunt pentru, dar, din păcate, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Ce poți să faci? Asta e viața”, a afirmat Vladimir Putin.

Ultima zi a scrutinului a fost marcată de proteste simbolice ale susținătorilor lui Aleksei Navalnîi. Inițiativa „Amiaza împotriva lui Putin”, lansată inițial chiar de Navalnîi și continuată de susținătorii lui, a făcut ca în orașele rusești, inclusiv în Moscova și Sankt Petersburg, și în fața multor ambasade din străinătate să se formeze cozi lungi de alegători, dar nu a avut niciodată vreun impact asupra rezultatului, subliniază sursa citată. Cel puțin 80 de ruși au fost arestați în acest context, potrivit datelor grupului de monitorizare OVD-Info.

Țările occidentale au condamnat scrutinul, acuzând că nu este nici liber, nici corect. Germania a vorbit despre „pseudo-alegeri” sub conducerea unui conducător autoritar care se bazează pe cenzură, represiune și violență, în timp ce ministrul britanic de externe, David Cameron, a acuzat „desfășurarea ilegală a alegerilor pe teritoriul ucrainean”.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.