Scrutinul prezidențial din Rusia, așa și cum era de așteptat, nu a adus nicio surpriză. Vladimir Putin și-a asigurat al cincilea mandat de președinte al Rusiei la finalul unor alegeri în care, potrivit rezultatelor anunțate de Moscova, a obținut aproximativ 88% dintre voturile exprimate. În acest context, Putin a vorbit despre „transparența” alegerilor, criticând în același timp democrația americană, arată o analiză BBC.
Liderul rus și-a revendicat victoria în condițiile în care niciun candidat credibil al opoziției nu a fost lăsat să candideze la prezidențiale. El a salutat campania electorală din țara sa ca fiind mult mai avansată decât cea din SUA, referindu-se la utilizarea de către Rusia a votului online, care, potrivit oficialilor, a adus opt milioane de votanți.
„Este transparent și absolut obiectiv (…), nu ca în SUA cu votul prin corespondență (…) poți cumpăra un vot pentru 10 dolari”, a spus Putin, care a fost filmat votând online.
De asemenea, Putin i-a lăudat pe militanții opoziției pentru că i-au încurajat pe alegători să se prezinte la vot în număr mai mare, însă i-a condamnat pe cei care au deteriorat buletinele de vot, avertizând că vor fi luate măsuri împotriva lor.
Totodată, liderul rus s-a referit la Aleksei Navalnîi rostindu-i numele în public pentru prima dată la mai bine de o lună după ce principalul său opozant a murit într-o colonie penală din zona Cercului Arctic. Putin a confirmat informațiile despre un schimb de prizonieri cu Occidentul care l-ar fi implicat și pe Navalnîi.
„Am spus că sunt pentru, dar, din păcate, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Ce poți să faci? Asta e viața”, a afirmat Vladimir Putin.
Ultima zi a scrutinului a fost marcată de proteste simbolice ale susținătorilor lui Aleksei Navalnîi. Inițiativa „Amiaza împotriva lui Putin”, lansată inițial chiar de Navalnîi și continuată de susținătorii lui, a făcut ca în orașele rusești, inclusiv în Moscova și Sankt Petersburg, și în fața multor ambasade din străinătate să se formeze cozi lungi de alegători, dar nu a avut niciodată vreun impact asupra rezultatului, subliniază sursa citată. Cel puțin 80 de ruși au fost arestați în acest context, potrivit datelor grupului de monitorizare OVD-Info.
Țările occidentale au condamnat scrutinul, acuzând că nu este nici liber, nici corect. Germania a vorbit despre „pseudo-alegeri” sub conducerea unui conducător autoritar care se bazează pe cenzură, represiune și violență, în timp ce ministrul britanic de externe, David Cameron, a acuzat „desfășurarea ilegală a alegerilor pe teritoriul ucrainean”.