VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, despre plecările clericilor de la Mitropolia Moldovei: S-au săturat de abuzurile rusești și revin la biserica neamului

Plecările din ultima perioadă al preoților, împreună cu comunitățile religioase pe care le păstoresc, de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei se datorează faptului că moldovenii s-au săturat de abuzurile continue ale Rusiei. De această părere este preotul Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, care a subliniat, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”, că o altă cauză este faptul că asistăm la o renaștere a identității naționale românești în spațiul dintre Prut și Nistru.

„Este o renaștere a identității naționale românești, suntem siguri de acest lucru. Dar și agresiunea rusă asupra fraților ucraineni a fost un punct definitoriu. Eu cred că enoriașii s-au săturat de abuzurile continue rusești. De-a lungul istoriei, Rusia doar a abuzat de acest teritoriu. Le-a ajuns cuțitul la os, nu mai pot suporta acest stres permanent, doresc să-și găsească liniștea și pacea, să nu mai fie bombardați cu probleme și nenorociri” a declarat părintele.

Potrivit lui, la începutul primăverii deja trecuseră aproximativ 60 de clerici la Mitropolia Basarabiei.

”Nădăjduim, văzând mersul actual, că în fiecare săptămână sunt în medie câte două dosare de aderare la Mitropolia Basarabiei, ca până la sfârșitul anului să ajungem la 100. Observăm că mai multe comunități religioase doresc să adere la Mitropolia Basarabiei, însă unii preoți sunt reticenți. Intenția primordială trebuie să aparțină comunității religioase. Oamenii, în special la sate, își doresc să revină în sânul Patriarhiei Române. Preoții trebuie să-i urmeze. A veni sub omoforul Patriarhiei Române este un lucru firesc și natural și credem că acest lucru se va întâmpla pe tot teritoriul R. Moldova” a notat Constantin Olariu.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei a ținut să demanteleze unele falsuri răspândite în spațiul public cu privire la motivele din spatele întoarcerii preoților în sânul Patriarhiei Române. Unul dintre cele mai răspândite falsuri este cel legat de pretinsa ademenire cu bani a slujitorilor bisericești, mai ales după ce Guvernul României a decis să aloce un buget anual în valoare de 2 milioane de euro Mitropoliei Basarabiei. 

”Această sumă de 2 milioane de euro a fost împărțită între cele trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei în funcție de proiectele de construcție, de renovare, sociale pe care le au. Mitropolia Basarabiei construiește biserici noi, le renovează pe cele vechi, construiește aziluri pentru bătrâni, case de copii, cantine sociale și special pentru acest lucru a fost alocată această sumă. Nu au fost alocate pentru salariile preoților. Guvernul României ajută dezvoltarea spirituală a Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, Guvernul României alocă un sprijin financiar tuturor preoților Patriarhiei Române, inclusiv cei din Basarabia, în valoare de 250 de euro ca o contribuție salarială. Nu putem spune cum se speculează că preoții au fost mituiți, nu avem noi asemenea bugete” a subliniat preotul Constantin Olariu.

Cât privește atacurile Mitropoliei Moldovei asupra preoților care au decis să revină în sânul Bisericii Ortodoxe Române, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei a declarat că se roagă ca Dumnezeu să le trimită înțelepciune și gând pașnic. El a subliniat că Mitropolia pe care o reprezintă își va apăra slujitorii, iar caterisirile emise de Mitropolia Moldovei sunt nevalide, întrucât preoții nu au încălcat niciun canon.

”Ei nu încalcă niciun fel de canon, pentru că ei revin la biserica neamului. Canoanele le-au încălcat rușii în 1812 și mai apoi în 1944. Și nu că le-au încălcat, le-au schimonosit, le-au schingiuit. Au făcut din preoții Mitropoliei Basarabiei martiri, i-a deportat în Siberia, i-a omorât. Prin forță, prin dărâmare de biserici și prin numirea de preoți fără studii teologice și informatori ai puterii sovietice, după cum susțin ei, au reînviat biserica din Basarabia. Dar cum au reînviat-o, că nu era moartă. Era cea mai bogată Mitropolie din Patriarhia Română, singura care avea banca proprie, seminare teologice, școli de băieți, școli de fete. Era o biserică vie. Ei nu aveau ce să reînvie în perioada comunistă, doar au distrus. Au distrus biserici, le-au transformat în grajduri, depozite de muniție, de îngrășăminte chimice. Nu a fost o reînviere, dar o transformare schimonosită, pentru că nu a avut esență” a menționat preotul. 

Constantin Olariu a mai subliniat – calea spre Patriarhia Română există pentru toți, dar printr-un singur mod, prin Mitropolia Basarabiei. În același timp, potrivit lui, nu există niciun fel de concurență cu Mitropolia Moldovei. 

”Nu avem cu cine să concurăm, noi mergem doar spre Hristos. Nu-i considerăm dușmani, cu toate agresiunile pe care le fac împotriva noastră, noi trebuie să le răspundem cu pace. Desigur că acest lucru nu trebuie să meargă la nesfârșit, pentru că ne vrea Mântuitorul smeriți, dar nu ne vrea proști. Când agresiunile escaladează, trebuie să ne apărăm. Noi suntem deschiși la orice fel de comunicare, dar ei nu-și doresc să o deschidă. Nu vom refuza niciodată un dialog, îl așteptăm să vină” a conchis preotul Constantin Olariu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.