Partidul Social Democrat European condamnă traseismul politic și cheamă forțele politice că se se alăture apelului de a construi un sistem politic „transparent și bazat pe respectul față de oameni”.
PSDE a anunțat azi, într-o conferință, despre lansarea proiectului Declarației privind condamnarea traseismului politic.
Declarația a fost elaborată urmare a discuțiilor cu mai multe formațiuni politice și este propusă spre semnare tuturor partidelor indiferent de culoare. Prin semnarea documentului, formațiunile politice se vor angaja să condamne traseismul politic sub orice formă, să nu permită folosirea abuzivă a resurselor administrative, bugetare și a banilor europeni în scopuri politice și în realizarea traseismului.
Anterior, PSDE a informat opinia publică, partenerii europeni și ambasadele despre provocările legate de traseismul politic și folosirea resursei administrative de către guvernare. Cu părere de rău, nicio instituție a statului nu a reacționat la ilegalitățile și presiunile exercitate de guvernare în gestionarea banilor publici, inclusiv în cadrul programului ”Satul European”.
„Traseismul politic este nu doar o schimbare de partid, ci este o trădare a încrederii alegătorilor. Atunci când politicienii, aleșii poporului își schimbă partidul, ei ignoră promisiunile făcute alegătorilor și pun propriile interese mai presus de interesul public. Astfel voința electoratului este ignorată, iar sistemul democratic este pus în pericol”, a declarat președintele PSDE, Ion Sula.
Traseismul politic subminează eforturile noastre de integrare europeană și compromite credibilitatea Republica Moldova în fața partenerilor europeni și a comunității internaționale. Această declarație este nu doar o condamnare a acestei practici nedemocratice, ci și un apel la acțiune:
Pentru partidele politice să promoveze integritatea și transparența în cadrul partidelor, să lupte împotriva corupției și a influenței banilor în politică;
Pentru cetățeni să se implice activ în viața politică, să se informeze cu privire la candidați și partide, să voteze responsabil doar cu cei care condamnă traseismul politic și să solicite reprezentanților aleși să ia măsuri concrete împotriva traseismului;
Pentru instituțiile statului să adopte cadrul legal și instituțional pentru a preveni și a sancționa traseismul politic. Propunem ca un candidat să piardă automat mandatul deținut dacă părăsește partidul și să nu poată candida din nou pentru același mandat dacă își schimbă partidul după alegeri. Această regulă ar descuraja traseismul și ar obliga politicienii să fie mai responsabili față de alegători.
„Suntem convinși că prin efortul comun al cetățenilor, partidelor politice și al instituțiilor statului, vom reuși să eradicăm traseismul politic și să construim un sistem politic transparent, responsabil și bazat pe respectul pentru voința cetățenilor”, a conchis liderul social-democrat.