VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Proteste la Orhei, Comrat și Bălți: Societatea noastră este împărțită în mai multe tabere

Simpatizanții Partidului „Șor” au participat la mitinguri antiguvernamentale desfășurate concomitent la Orhei, Comrat și Bălți. Manifestanții au solicitat organizarea unui referendum privind vectorul extern al Moldovei.

Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, a declarat în cadrul mitingului de la Orhei că referendumul național este o soluție de compromis pentru a vedea care este voința poporului.

„Republica Moldova face parte din Europa națiunilor, suntem europeni prin definiție, nu trebuie să ne învețe cine suntem. Europa și valorile europene înseamnă când bunăstarea și democrația sunt la ele acasă. Astăzi, Moldova este o colonie a marilor puteri. Agenda propusă este una falsă. De aceea, trebuie să inițiem un referendum național în care să ne reconfirmăm voința și să dăm o direcția clară pentru Moldova”, a precizat Dinu Țurcanu.

Deputatul Vadim Fotescu, care a participat la protestul de la Comrat, a menționat că actuala guvernare își permite să decidă în numele cetățenilor, în pofida nemulțumirilor oamenilor.

„Toată țara s-a adunat la aceste mitinguri pentru a spune că este împotriva acestei guvernări și că vrea să decidă direcția Moldovei. Societatea noastră este împărțită în mai multe tabere: unii vor în UE, alții în Uniunea Vamală, majoritatea vrea ca țara noastră să fie neutră. De aceea, am decis să creăm un grup organizatoric care se va ocupa de inițierea unui referendum pentru ca poporul să-și spună punctul de vedere în privința vectorului extern”, a menționat deputatul partidului „Șor” Vadim Fotescu, potrivit IPN.

„Ne-am adunat la un miting pașnic, pentru a cere organizarea unui referendum, deoarece nu ne este indiferent de viitorul țării. Din păcate, Occidentul, împreună cu PAS și președintele Maia Sandu, omoară Moldova noastră. Noi ne aflăm deja în prăpastie. Poporul este în drept să decidă încotro trebuie să meargă Moldova. Țara noastră este capturată, a fost instituită dictatura. Sub lozinci anticorupție, actuala grupare de la guvernare luptă doar cu opoziția”, a afirmat vicepreședintele raionului Orhei, Irina Bogaciuc, la întrunirea de la Bălți.

Președintele Partidului „Șor”, Ilan Șor, în intervenția sa online transmisă concomitent la mitingurile de la Comrat, Bălți și Orhei, a declarat că fiecare are dreptul la opinie, însă decizia finală poate fi aprobată doar în urma unui referendum. „Nu Bruxellesul, nu Washingtonul și nici Moscova trebuie să ne decidă calea. Cu siguranță, nici Maia Sandu și partidul ei nu trebuie să ne decidă viitorul, pentru că ea a trădat interesele naționale. Astăzi, Moldova este un stat capturat – nu avem justiție, libertate de exprimare și democrație. Când guvernarea se teme de alegeri democratice, asta înseamnă sfârșitul democrației. De aceea, ne-am adunat astăzi pentru a cere referendum. Astăzi, începem procedura juridică privind stabilirea vectorului extern. Oamenii trebuie să decidă asta”, a notat Ilan Șor.

Potrivit organizatorilor, la mitinguri au participat 60 de mii de oameni. Poliția a numărat sub 6 mii de participanți.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.