VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Protest organizat la Kremlin de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina: Mai mulţi jurnalişti, reţinuţi

Poliţia rusă a reţinut sâmbătă pentru scurt timp cel puţin 20 de jurnalişti la un miting organizat sub zidurile Kremlinului de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina, care cer întoarcerea soţilor de pe front, potrivit AFP.

Un cameraman al AFP care a fost arestat în timpul protestului a declarat că aproximativ 20-25 de jurnalişti, toţi bărbaţi, au ajuns cu el într-o dubă de poliţie şi au fost duşi la o secţie pentru verificarea identităţii.

Aproximativ trei ore mai târziu, toţi jurnaliştii au fost eliberaţi după ce au primit un avertisment din partea Ministerului rus de Interne, potrivit cameramanului AFP.

Printre cei arestaţi s-au numărat mai mulţi angajaţi ai unor media străine, printre care agenţia americană de ştiri AP, media olandeză NOS, revista germană Der Spiegel şi un reporter independent francez.

Înainte de arestări, între 40 şi 50 de soţii ale militarilor mobilizaţi au depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut sub zidurile Kremlinului, lângă Piaţa Roşie, scrie Agerpres.

Conform publicaţiei independente Sota Vision, câteva arestări de persoane care demonstrau împotriva mobilizării militare au avut loc şi în faţa sediului de campanie electorală a lui Vladimir Putin pentru alegerile prezidenţiale de la Moscova.

Pe Telegram, în cursul dimineţii de sâmbătă, Procuratura din Moscova a avertizat cu privire la o posibilă urmărire penală în cazul participării la „demonstraţii neautorizate”.

De câteva săptămâni, soţiile soldaţilor mobilizaţi să lupte în Ucraina se întâlnesc în mod regulat în semn de protest.

Furia rudelor rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorităţi, care s-au abţinut până acum să reprime această mişcare de revoltă în curs de formare.

Mai multe grupuri de social media pentru rudele soldaţilor mobilizaţi au apărut în ultimele luni. Unul dintre cele mai active, numit ‘Put Domoi’ (‘Drumul spre casă”), cheamă la demonstraţii în fiecare sâmbătă.

În trecut, în alte demonstraţii de acest tip de la Moscova, poliţia nu a intervenit, deşi orice început de disidenţă este de obicei sever reprimat în Rusia.

Activismul femeilor mobilizate a fost în mare parte ignorat de mass-media de stat rusă, deoarece Kremlinul doreşte să proiecteze o imagine de unitate în jurul lui Putin înainte de realegerea sa inevitabilă la scrutinul prezidenţial din martie.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de soldaţi mobilizaţi luptă în prezent în Ucraina, dintr-o forţă totală de 617.000 de militari. 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.