VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Protest încheiat. Manifestanții anunță că la data de 1 iunie vor bloca mai multe drumuri naționale

Update 14:30. Manifestanții au adoptat o rezoluție, iar protestul a luat sfârșit.

Potrivit Rezoluției adoptate de mulțime, la data de 21 mai, când în Capitală va fi organizată Adunarea Națională „Moldova Europeană”, aceștia anunță vor ieși în stradă pentru a protesta din nou împotriva regimului PAS și a Maiei Sandu.

De asemenea, aceștia se anunță că în data de 1 iunie, când în Moldova va fi organizat un summitul european, vor fi blocate mai multe drumuri din țară, pentru a arăta comunității internaționale că în Moldova oamenii nu sunt mulțumiți de guvernare.

Update 14:38. Un jurnalist a depus o plângere la Poliție, după ce a avut de suferit în timpul întrunirii, fiind lovit cu un obiect de către protestatari.

Update 14:30. Polițiștii au depistat obiecte interzise asupra unui minor.

„Reiterăm că organizatorii sunt obligați să explice participanților la întrunire despre comportament și lucrurile pe care le pot deține la ei”, anunță oamenii legii.

Update 14:15. CNA confirmă perchezițiile în cadrul unui dosar privind coruperea alegătorilor de către reprezentanții Partidului Șor în vederea determinării acestora de a vota un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia.

Potrivit materialelor acumulate și a rezultatelor investigațiilor operate pe caz, s-a constatat că, în perioada martie – prezent, concurentul electoral vizat în prezenta cauză, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună ştiinţă mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașkanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii.

Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei. Nicio persoană nu a fost reținută. Mai multe DETALII aici.

Update 13:58. În municipiul Chișinău, este sistată circulația transportului public pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt, de la str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni – M. Viteazul, din cauza protestului anunțat. Despre aceasta anunță Regia Transport Electric Chișinău. DETALII aici

Update 13:40: Organizatorii anunță că aproximativ 25 de mii de oameni din întreaga țară au fost împiedicați, astăzi, ilegal, să ajungă la Acțiunea de Rezistență Națională, organizată de Mișcarea Pentru Popor în fața Parlamentului”.

Informația nu a fost confirmată de poliție.

Update 13:30. Poliția a publicat imagini filmate cu drona de la protestul din fața Parlamentului.

Circulația transportului este sistată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, perimetrul străzilor Bănulescu Bodoni și Mihai Viteazul.

Recomandăm șoferilor să ocolească această zonă și să se deplaseze pe străzile adiacente”, menționează oamenii legii.

Update 12:20 Protestatarii au ținut un minut de reculegere pentru democrația din Moldova, „ucisă de Maia Sandu”.

Update 13:12. Poliția anunță că 27 de persoane cu comportament suspect au fost conduse la sediile Poliției pentru identificare și documentare, 4 dintre acestea au declarat oamenilor legii că au venit la întrunire pentru a fi remunerate.

Amintim că organizatorii protestului sunt responsabili pentru faptele admise în cadrul întrunirii”, notează oamenii legii.

Update 13:06. Totodată, polițiști anunță că au depistat asupra unor participanți la întrunire substanțe inflamabile, cu care protestatarii intenționau, potrivit declarațiilor acestora, să incendieze anumite obiecte.

Update 13:00. Mișcarea pentru Popor a început protestul împotriva guvernării PAS. Mulțimea a pornit de la Universitatea de Medicină spre Parlament.

Traficul este blocat pe bulevardul Ștefan cel Mare din capitală. Manifestanții scandează: „Jos Maia Sandu!” „Noi suntem poporul!” „Jos Guvernul!”, „Demisia!” „Anticipate!”.

La eveniment participă și deputații Partidului Șor: Reghina Apostolova, Fotescu Vadim, Nesterovschi Alexandr.

Poliția atenționează participanții să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care sunt violente!

Update. Șefii Organizațiilor Teritoriale din Găgăuzia și conducerea staffului electoral al candidatului Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul, ar fi fost percheziționați și reținuți. Despre aceasta anunță Partidul Șor. Informația însă nu a fost deocamdată confirmată de oamenii legii.

Mai mulți conducători și membri ai staffului electoral al Evgheniei Guțul, candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, au fost reținuți în această dimineață, în urma mai multor percheziții organizate la sediile Organizațiilor Teritoriale ale partidului, dar și la domiciliile activiștilor formațiunii. Aceste persoane se ocupau de campania pentru cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de bașcan, din 14 mai, în cadrul căruia participă și Evghenia Guțul. Percheziții și rețineri de asemenea au loc și în alte raioane ale țării, inclusiv municipiul Chișinău”, anunță Partidul Șor.

Potrivit Partidului Șor, perchezițiile ar avea loc cu protestul anunțat astăzi în Capitală de Mișcarea Pentru Popor, din care face parte și Partidul „ȘOR”.

Update. Partidul Politic Șor anunță că polițiștii ridică plăcuțele de înmatriculare ale autocarelor car se deplasau spre capitală cu protestatari.

„Structurile de forță au început, de dimineață, acțiunile de blocare a mitingului antiguvernamental de astăzi și de intimidare a transportatorilor. Primele cazuri au fost înregistrate la Briceni, Glodeni, Sângerei, Basarabeasca și Florești, unde poliția și reprezentanții SIS i-au amenințat pe conducătorii microbuzelor și autobuzelor în care urmau să ajungă oamenii la protestul din fața Parlamentului.

Reprezentanții forțelor de ordine au ridicat plăcile cu numerele de înmatriculare ale mai multor microbuze și autobuze, pentru a nu le permite deplasarea spre capitală.

Update. Mișcarea Pentru Popor organizează astăzi un protest în fața Parlamentului împotriva politicilor promovate de regimul PAS. Acțiunea va începe la ora 13:00.

În acest context, Poliția anunță că va fi la datorie prioritar pentru siguranța cetățenilor, asigurarea ordinii și securității publice, circulației rutiere și bunei desfășurări a evenimentului.

Ținând cont de faptul că situațiile anterioare au demonstrat că organizatorii ignoră obligațiunile ce le revin, ceea ce creează haos în procesul de organizare a întrunirii și crearea dezordinilor, reiterăm faptul că organizatorii poartă răspundere pentru faptele ilegale ale participanților la acțiune.

Solicităm atât participanţilor, cât şi cetăţenilor (pietoni şi conducători auto) să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea şi indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acţiunea să se desfăşoare în condiţii optime”, se arată în comunicatul remis de Poliție.

Participanții sunt obligați:

-să respecte legislaţia, ordinea publică şi cererile legitime ale organizatorilor;

-să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;

-să părăsească întrunirea la cererea organizatorului şi/sau a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale ori a organului de poliţie;

-în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive sau orice substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare/întrunire, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane. Vă asigurăm că, forțele de ordine vor interveni și vor descuraja orice acțiune care va pune în pericol siguranța cetățenilor sau a participanților la eveniment. Solicităm informarea imediată a Poliției dacă cineva observă obiecte dubioase, persoane suspecte în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică sau cu intenții negative. Dacă sunteți martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist”, îndeamnă oamenii legii.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.