VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Promo-LEX, despre prima ședință a Parlamentului: Transparența decizională, afectată în proporție de 59% și lipsă de consens politic

Asociația Promo-LEX a prezentat sinteza ședinței plenare din 1 februarie 2024. Astfel, experții apreciază faptul că prima ședință plenară din sesiunea de primăvară s-a remarcat printr-o prezență înaltă a deputaților. La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 94 din 99 de deputați, inclusiv cei care au lipsit constant la ședințele plenare din sesiunea de primăvară și toamnă 2023.

Prezența și participarea cât mai largă a deputaților la ședințele plenare asigură o reprezentativitate mai bună a Legislativului și poate contribui la o dezbatere autentică a subiectelor supuse discuțiilor”, precizează experții.

Totodată, Promo-LEX subliniază că adresarea de insulte de către președintele Parlamentului și alți deputați, pe parcursul ședinței, este un comportament inadmisibil și contrar Regulamentului Parlamentului.

Președintele ședinței este cel care trebuie să supravegheze și să asigure ordinea și respectarea regulilor stabilite în cadrul ședinței plenare și, după caz, să cheme la ordine sau să aplice sancțiuni. În acest sens, Promo-LEX recomandă Președintelui Parlamentului să se abțină de la încălcarea Regulamentului și să demonstreze o conduită de urmat pentru deputați”, se mai arată în sinteză.

Asociația mai subliniază că respingerea de către majoritatea parlamentară a propunerilor opoziției de a constitui comisii de anchetă (2) și de a audia în plen demnitari și conducători a autorităților publice (cel puțin 9) confirmă constatările anterioare ale Promo-LEX privind caracterul deficitar al controlului parlamentar.

Pe perioada acestei legislaturi, toate solicitările deputaților din opoziție de a constitui comisii au fost constant respinse. În acest mod, lipsa de consens politic și a unor drepturi garantate opoziției parlamentare devin un impediment esențial în exercitarea unor forme de control parlamentar”, menționează experții.

Mai mut, Promo-LEX atrage atenția că una din modificările la ordinea de zi a fost efectuată la mijlocul ședinței plenare și la propunerea Comisiei juridice numiri și imunități, contrar Regulamentului Parlamentului. Este vorba despre includerea proiectul de modificare a Hotărârii privind confirmarea componenței nominale a Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea numărului de personal al Procuraturii a fost aprobat cu încălcarea procedurii, în lipsa propunerii Procurorului General și a avizului Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Modificările la componența comisiilor permanente care vizează deputații neafiliați (Vasile Bolea) nu au fost consultate cu aceștia. În acest sens, Promo-LEX consideră că dialogul și comunicarea trebuie să fie asigurată atât de Biroul permanent, cât și de majoritatea parlamentară, care nu trebuie să facă abuz de poziția sa dominantă”, se mai arată în sinteză.

Asociația mai constată că transparența decizională a fost afectată în proporție de 59% prin nepublicarea avizelor, expertizelor și altor acte aferente proiectelor (7) și prin nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate (3).

Unele acte aferente proiectelor examinate în ședință (6 rapoarte ale comisiilor permanente, 2 proiecte de hotărâri, un proiect de lege și un aviz al Direcției juridice) au fost publicate pe pagina web Parlamentului în ziua ședinței, fie în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării. Totodată remarcăm că, în cazul a două proiecte (autori deputați PAS) ale căror transparență decizională a fost afectată, s-a solicitat, nemotivat și fără un temei legal clar, examinarea în regim prioritar”, mai subliniază Asociația.

Următoarea ședință plenară a fost stabilită pentru data de 15 februarie 2024, astfel continuându-se practica desfășurării ședințelor plenare o dată la două săptămâni.

Amintim că, în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului Promo-LEX ”Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.