VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Promisiunile noului ministru al Economiei, Dumitru Alaiba: Lucrurile care se pot întâmpla peste o săptămână nu vor dura trei luni

Dumitru Alaiba a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook, după ce astăzi, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că acesta va fi noul ministru al Economiei.

Acesta scrie că în prezent ”nu este cea mai bună perioadă ca să devii responsabil pe economie”.

Am acceptat cu onoare propunerea doamnei Natalia Gavrilița de a prelua funcția de Ministru al Economiei. În cazul în care demersul va fi acceptat de doamna președină Maia Sandu, o să mă mut la guvern după trei ani jumate în Parlament.

Nu este deloc cea mai bună perioadă ca să devii responsabil pe economie, pentru că avem o situație economică precară și un viitor incert. Și pentru că minuni nu există. Însă am acceptat, pentru că știu: totdeauna sunt lucruri pe care le putem face pentru a ajuta”, a scris acesta.

Totodată, Alaiba menționează că în funcția de ministru al Economiei va continua lucrurile începute de predecesorul său, Sergiu Gaibu. Totodată, va moderniza serviciile publice pentru antreprenori.

Multe lucruri bune, strategice, au fost inițiate în acest an jumate de predecesorul meu, dl Sergiu Gaibu, lucruri care vor fi continuate. O să ne mișcăm cu multă energie, o să accelerăm procesele, o să triplăm eforturile. Avem un munte de birocrație pe care trebuie să-l demontăm printr-un efort permanent de dereglementare. În toate domeniile. Avem un sistem fiscal complicat, un sistem de raportare greoi, și da, avem controale abuzive.

Avem un aparat birocratic uneori prea departe de așteptările și necesitățile antreprenorilor. O să eliminăm hârțoage și proceduri depășite de timp. Cât mai multe și cât mai rapid. O să modernizăm serviciile publice pentru antreprenori. O să digitalizăm TOT. Anume tot. Pentru că în Estonia e chiar TOT, deci e demonstrat că e posibil.

O să eliminăm obstacolele din calea businessului. Oamenii de afaceri nu trebuie să piardă timpul valoros interacționând cu statul, ci să se concentreze pe dezvoltarea afacerii. O să încercăm să aducem investitori străini. Chiar dacă perioada nu este una sigură pentru ei. Trebuie să scoatem din umbră aproape jumate din economia reală, să oferim suficiente motive miilor de antreprenori de care statul nu suspectează, să treacă pe alb. Să-și înregistreze o afacere, ca un prim pas”, a scris Alaiba.

Totodată, deputatul menționează că va facilita la maximum accesul la finanțare al antreprenorilor.

O să le oferim produse care să răspundă necesităților lor. O să punem umărul ca să ajutăm antreprenorii să facă față crizei energetice și costurilor pe care le suportă din cauza războiului din Ucraina. O să punem la punct, în sfârșit, comerțul electronic. Vreau să ajungem și în Moldova la momentul în care să poți comanda o pizza online, și tot acolo, online, să o plătești imediat. Că e anul 2022 și noi tot umblăm cu cashul.

Mai sunt multe, multe în listă. Avem oportunități pe care putem să le valorificăm, chiar și în perioada asta incertă prin care trecem. Republica Moldova este condamnată să fie cea mai liberă, cea mai deschisă și cea mai eficientă energetic economie din regiune, parte a Uniunii Europene. Doar asta poate aduce prosperitatea unei țări mici, fără acces la mare, fără resurse naturale.

Știu că așteptările și nevoile sunt mari și știu că lumea vrea rezultate acum, nu în 2030. Dar știu și că nu toate vor fi rezolvate peste noapte. Însă promit: lucrurile care se pot întâmpla peste o săptămână nu vor dura trei luni”, a mai scris Alaiba.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.